#Laugh: Nevető szobrok az űrben


laugh-star-4k

Eyal Gever, kortárs alkotó, a NASA-val és a Made In Space-szel karöltve elkezdett dolgozni az első űrszobron, amely a #Laugh nevet viseli, és nem sokkal Újév után látja meg a napvilágot.

1969-ben Andy Warhol, Robert Rauschenberg, egyéb művészekkel összefogva a fejükbe vették, hogy a Moon Museum segítségével eljuttatják munkáikat az Apollo 12-re. Hasonló próbálkozásnak lehettünk szemtanúi 2003-ban, amikor Damien Hirst a Beagle 2 küldetés keretében kísérelte meg kiküldeni a Marsra egyik pontfestményét – de sajnos ő sem járt sikerrel. Most pedig Eyal Gever, kortárs művész próbálkozik hasonlóval: egy olyan projektet igyekszik megalkotni, amely célja, hogy kijutassa az első 3D nyomtatással készült szobrot az űrbe. A Made In Space nem hiába adta a közös munkához a nevét, hiszen már évek óta dolgoznak 3D-nyomtatókkal, és segítik ezzel az űrállomások munkáját. Most viszont valami minden korábbinál innovatívabba vágták a fejszéjüket.

Gever-nek már régóta szándéka, hogy egyesítse az emberiség hangját az űrrel. Ezért úgy döntött, hogy meginvitálja a publikumot, és egy applikáció segítségével rögzíti a nevetésüket; majd mindezt egy hangot adó szoborként értelmezi újra – innen ered többek közt a #Laugh elnevezés is.

„Új nyelvet fejlesztettem ki a művészetemnek a legfrissebb technológiák segítségével,” mondja az alkotó, aki eredetileg technológiai vállalkozóként kezdte – manapság pedig már a 3D nyomtatás művészetének határait feszegeti.

A nyertes „kacajt” ebben a hónapban jelentik be, majd rá egy hónapra nyomtatják ki egy zéró-gravitációs 3D-nyomtatóval a Nemzetközi Űrállomáson.

laugh-stars-2k laugh-star-9k

// /