Rédling Hanna – крошка


Rédling Hanna 2016 őszén a rotterdami Willem de Koonig Academie fotográfia szakán tanult. A hazai gyökerektől messze, az Erasmus programon töltött idő alatt az ’otthon-érzés’ szubjektív fogalma foglalkoztatta leginkább. Ez a sok fiatalt érintő, művészi eszközökkel kevéssé kibontott téma jelentette rotterdami vizsgamunkájának alapját.

A kint töltött hónapok alatt négy különböző oldalról próbálta befogadni és feldolgozni a környezetváltozás motívumait, a fotográfia médiumának segítségével pedig felgyorsította, és művészi szintre emelte a megismerés és otthonteremtés folyamatait. A vizsgálódás eredményeképp megszületett fotósorozatok saját önanalízisét is segítették: a személyes gyengeségeivel való szembenézés eszközével fedezte fel a holland életét meghatározó emberek és helyszínek szerethető tökéletlenségeit, ezzel létrehozva átmeneti otthonának alapjait. A kész projekt összefoglaló címe крошка, ami morzsát jelent oroszul, ezzel hangsúlyozva az újdonság és hétköznapiság átmenetének részleteit. Cikkünkben a sorozat első két anyagával foglalkozunk részletesebben.

Az első epizód a Hannát körülvevő, csipetnyi hétköznapi pillanatokat dolgozza fel, melynek képi megjelenítése klasszikus fotónapló hangulatot hoz létre. Környezetének kezdetektől való, folyamatos dokumentálása egy végtelenül személyes és érzékeny sorozatot eredményezett, melyet Hanna erős esztétikai érzékenysége tesz egységessé: a képeket összetartó vörös szín, a bársony megléte és a vakuhasználattal elért objektív-szubjektív játékosság varázsolja azokat igazán szerethetővé.

A második rész a kint töltött idő alatt Hannához közel került, hozzá hasonló korú és élethelyzetű fiatalok portrésorozatából áll. Az ábrázolt személyeket a leírt azonosságok mellett a ’nem-pislogás’ tematikája is összeköti: a fotós arra kérte modelljeit, ne pislogjanak addig, ameddig bírnak. Hanna számára ez a gesztus az akaraterő és kitartás jelképe. Ezzel a kihívással nem csak a képi esztétikát és a mögöttes tartalmat hangolta össze, de a tablófotózás hagyományát felhasználva érzékletesen és kreatívan mutatja be az Erasmus félév alatt szerzett új barátait, bizalmasait.

// /

Rédling Hanna BEHANCE | TUMBLR | INSTAGRAM 

Untsch Kata írása