Tükörház a sivatag kellős közepén


Doug Aitken, amerikai művész egy nem akármilyen házzal áldotta meg a Palm Springs-i sivatagot: míg szerkezetét illetően az épület teljes egészében hajaz a szokványos, kaliforniai farmokra jellemző architektúrára, addig teljes külső felülete tükrökkel van befedve.

A tervezés során Frank Lloyd Wright, amerikai származású építész, modernista ideái számítottak az egyik legfontosabb inspirációnak. Majd ezeket Aitken kombinálta a főleg Észak-Amerika déli részein felbukkanó külvárosi háztípussal, amely először az 1920-as és ’30-as évek során jelent meg először a régióban.

„A II. Világháború után, a birtok stílusának egyszerűsége nagy népszerűségnek kezdett el örvendeni, és a városok szinte futószalag-gyorsasággal fogtak hozzá a házak építéséhez, hogy ne maradjanak el a külvárosok villámgyors növekedésétől. A szélsebesen tömegcikké vált épületarculat a vidék egyik legjellemzőbb ismertetőjegyévé vált.” –nyilatkozta a művész.

Aitken viszont megvonta az épületet minden személyességétől és gyakorlatilag teljesen lakhatatlanná tette azáltal, hogy eltüntetett minden ablakot és ajtót. Az új felületek egyfajta kaleidoszkópikus hatást eredményeztek, amely sokkal inkább nyugtalanságot ébreszt az azt szemlélőben, mint békességet. Ebben az esetben persze ez nem okoz semmiféle problémát, hiszen az épület nem is praktikai célokból lett tervezve.

Az installáció a Desert X fesztivál részét képezi, amelynek alkalmából összesen 16 installációt rejtettek el a Coachella Völgy sivatagos területein.

// / 

Kéri Zoltán írása