CON-TACTO – Argentínában rendezett tábort a Hello Wood


A magyar design világban jól ismert Hello Wood izgalmas feladatra vállalkozott: a kontinens határait átlépve egészen Argentínáig meneteltek, hogy ott a hazai programjaik mintájára tábort szervezzenek építészeknek és designereknek. Működik-e az itthon sikeres fesztivál-modell egzotikus környezetben is?

Buenos Airestől 150 km-re, egy Ceibas nevű településen került megrendezésre a Hello Wood eddigi talán legizgalmasabb vállalkozása, a Hello Wood Argentína elnevezésű tábor. Megálmodói többek között Pozsár Péter, Huszár András, Janota Orsolya, Ráday Dávid és Lakatos Niki a Mandarina kreatív ügynökséggel és a Tacadi design stúdióval szoros együttműködésben, valamint számos szponzorral kiegészülve hívták életre a projektet.

A program az eddig Magyarországon megrendezett táborok mintájára készült: a tervezési feladat témája a con-tacto, vagyis a kapcsolat volt, a csapatokat alkotó designereknek és diákoknak ezt a gondolatot körbejárva kellett megtervezniük és felépíteniük az installációjukat.

A hazai táborokhoz hasonlóan a tervezési feladat során nagy hangsúly került az aktív szakmabeliek és a diákok közötti együttműködésre, a tervek közös fejlesztésére és kivitelezésre. A csapatoknak adott alapanyagból, egy hét intenzív munka után kellett prezentálniuk a „kapcsolat” hívószóra készített installációjukat.

„A Hello Wood küldetése, hogy a diákok számára lehetőséget biztosítson az elméleteik, terveik kipróbálására a való életben. Filozófiánk szerint a terepmunka remek alternatív módszer a hagyományos egyetemi képzés kiegészítésére.” – nyilatkozta az argentin sajtónak Pozsár Péter, a Hello Wood egyik alapítója.

Az egyhetes munka végeredményeként tíz darab nagyszabású installáció készült el. A szervezők szerint a program abszolút sikerrel zárult, így máris a folytatáson dolgoznak: „Most az első külföldi fesztivál kiértékelésének, a jövő tervezésének ideje következik, de nagyon elégedetten, örömmel és sikerrel zártuk a projektet. Nem titok, hogy szeretnénk folytatást, terveink szerint nem csak argentinok számára, de a dél-amerikai régió építészeinek és designereinek is meghirdetnénk a Hello Wood-ot a jövőben.” – mesélte Janota Orsolya, a csoport egyik oszlopos tagja.

Addig is, amíg a további híreket várjuk a Hello Wood külföldi projektjeiről, ne feledkezzünk el a hazai programról: július 1-től 9-ig ismét megrendezésre kerül a Project Village nemzetközi tábor, amire tervezők és diákok jelentkezését egyaránt várják a szervezők.

GALÉRIA

// / 

Bakos Lilla írása