Túlélni Milánóban – Teszteltük: mennyi designt bír el egy ember?


Salone del Mobile © limousine-milan

Design + Milánó + Április = Salone Del Mobile

Minden évben eljön  az a hét, amikor Milánó – az alapvetően megszokott lendületes tempójához képest is – felpezsdül, és minden lehetséges irányból zúdítja a designt látogatóira. Az aktuális divatot az év többi napján is diktáló városban a villamosok dekorfóliáitól kezdve az éttermek  menüajánlatain át a különböző boltok  speciális termékkínálatáig minden a designról szól ebben az időszakban. Az idén már ötvenhatodik alkalommal megrendezett Salone Del Mobile minden évben olyan nagymértékben bolygatja fel az egész várost, hogy a néző feladata a rengeteg, sokszínű program szelektálása után a különböző helyszínek közti ingázást és csoszogva-ámulást követően – idővel már csak a puszta túlélés lesz.

Április első hetében tehát Milánó, valamint a kiállítás helyszínéül szolgáló, a központtól nagyjából harminc perc alatt megközelíthető Fiera Milano Rho látogatása valójában azoknak ajánlott, akik  az újdonságok iránti érdeklődés és designszeretet mellett:

a: nem pusztán tolerálják, hanem igazán kedvelik is a tömeget;

b: kíváncsiak a design befogadhatóságának maximumára;

c: kiváltképp türelmesek;

d: szeretik tesztelni fizikai állóképességük határát.

Amikor a fiatal formatervező Budapesten elképzeli, hogy milyen lehet a híres milánói design hét kiállításán nézelődni, akkor még az évek óta kamatoztatott kreatív gondolkodás és az – akár végtelen – képzelőerő sem feltételezi a vásár helyszínének személyesen tapasztalt lenyűgöző méreteit. Az expo több, mint húsz óriási épületét összekötő – és ezzel a helyszín egyfajta gerincéül szolgáló főutcája ugyanis a bejárattól szemlélve egészen a horizontig nyúlik.

Salone del Mobile © thatsalltrends.com

Az ingyenesen letölthető térképes applikáció ellenére is könnyen eltévedhet az ember a nehezen érthető logika mentén számozott épületek között, ezt követően pedig vakarhatja a fejét a megfelelő számot csodálva azon gondolkodva, hogy vajon a földszint, az emelet, vagy esetleg a pince szintjén fogja-e megtalálni a régóta keresett standot.

Előbb-utóbb meglesz. Hiszen minden ott van. Mindenki ott van.

A magazinok hasábjain és az interneten tátott szájjal csodált újdonságok mellett a különböző luxusmárkák jól ismert klasszikusaival is találkozhatunk. A standok közötti sétánk során egyszer Karim Rashid – az extravagáns egyiptomi sztárdesigner – csatlakozik hozzánk, máskor Tokijun Yoshioka támasztja magányosan a Kartell pultját, vagy akár annak lehetünk szemtanúi, amint Marcel Wanders éppen nem igazán találja a helyét a munkáival telezsúfolt Moooi katalógusokkal telepakolt, általa tervezett asztalok mellett.

Minotti © minotti.com

A sokszor talán félrevezetően kiállításként emlegetett rendezvény elsősorban designvásár, amelyen a cégek jelenlegi és jövőbeni partnereikkel személyesen találkozhatnak, ápolhatják meglévő kapcsolataikat, felmérhetik az igényeiket és köthetnek velük új üzleteket. A vásár célja tehát a márkák trendformáló kollekcióit bemutató – ezáltal a nagyközönség számára is iránymutató és érdekes – installációkon keresztül elsődlegesen az, hogy megteremtse új üzleti kapcsolatok születésének lehetőségét, segítsen a befektetőknek és szakembereknek az aktuális projektjükhöz megfelelő termékek kiválasztásában. A nagyközönség számára mindezért csak a hét utolsó pár napján látogatható az expo. A diákok azonban külön figyelemben részesülnek, ők a vásár teljes időtartama alatt kiválthatják belépőiket, így bármikor megtekinthetik a standokat.  Kivételt képeznek a kiállítók kizárólag névjegykártyás regisztrációval látogatható területei, valamint a VIP számára elkerített, leginkább pop-up fine dining étteremnek tűnő tárgyalószobák.

Fendi © pinimg.com

A minden évben lenyűgöző installációkkal érkező márkák – mint például a Minotti és a Fendi – aktuális kollekciójukhoz formált, colorist által gondosan megtervezett színeihez tökéletesen illeszkedő, zavarba ejtően puha szőnyeggel burkolták – több száz négyzetméteres luxus – nappalijukat, amelyet a don’t touch” és no photo” instrukciók szigorú betartását követően, az érintés útján tapasztalt személyes élmények hiányában kizárólag hivatalos képekkel szabadna csak illusztrálni. Természetesen a kíváncsiság néha felülemelkedik, így válik az egyszerű látogató számára elfogadhatóbbá egy-egy hamvas, puha, pasztell árnyalatú bőrből készült kanapé euróban is rengeteg számjegyből álló ára.

A bútorok és lakáskiegészítők mellett minden második évben egy külön lámpákkal foglalkozó szekciót különítenek el olyan márkáknak, mint a Flos, a Bocci, Vibia vagy Davide Groppi. A különböző kristálycsillároktól a mérőszalagszerűen kihúzható LED-es mennyezeti lámpáig, a giccstől a minimálig, a több méteres grandiózus kompozícióktól az egészen parányi fényforrásokig találhatóak lenyűgöző megoldások az Euroluce területén.

Magyarországról itt állította ki kristálycsillárjait a Manooi, valamint a cég almárkája, a letisztultabb irányt képviselő Inarchi is bemutatta legújabb lámpáit. A designisso munkatársai szívét is megdobogtatta a hír, hogy a Milánóban kiállító maréknyi magyar cég között a MOME-n építészként végzett Bogár Máté friss márkája is helyett kapott a bútor-szekcióban.

COS © designboom.com

Ebből is látszik, hogy a milánói design hét kiváló lehetőség a feltörekvő designereknek bemutatkozására. A város központjában található Tortona városrész designnal zsúfolt nyüzsgésében az egyetemisták és pályakezdők kiállítása mellett a sztárdesignerek munkái, a már korábban is említett Tokujin Yoshioka LG-vel közös kooperációból született LED-installációja, valamint a Moooi pop-up óriáskiállítása okozott forgalmi zavart kígyózó soraival. A COS különleges, mágikus atmoszférájú installációjához a központtól keletre zarándokolhattak az igazán kitartó érdeklődők.

A rengeteg és kiváló design befogadásának édes terhét cipelve mindössze négy napot töltöttünk a milánói pezsgésben. Rengeteg programról persze lemaradtunk – beleértve a vacsorára cserélt, kimerültség okán kihagyott éjszakai bulikat – , mégis nyugodt szívvel mondhatom: elég volt. A következő, 2018-ban megrendezésre kerülő Salone di Mobile bútorszekciója mellett a lámpák helyett a fürdőszoba és konyha kap majd szerepet. Mosdók, pultok, kádak, csapok, corian, gránit, márvány és rengeteg újdonság. Mi ott leszünk. Jöttök?

GALÉRIA

// /

Nyoszoli Kinga írása