Gondoltad volna, hogy van humora a betonnak?


Bárdos Annába 2016 karácsonyán botlottunk, ahol egyből instant szerelembe estünk játékos, őszinte, mégis gyermekien titokzatos ékszereivel. Anna mintha csak Le Corbusier mondását követte volna, amikor létrehozta saját brandjét: ha betont használsz, „megérinted a szívem”.

A tervezőtől a vásári forgatagban egyből le is nyúltunk egy névjegykártyát, azzal a szánt szándékkal, hogy bármi is történjék (jöjjön hóvihar vagy apokalipszis), csinálunk vele interjút a közeljövőben. Most pedig elérkezett ez a nap is: íme, a BA designblabla legelső interjúja!

Kezdjük a legalapvetőbb kérdéssel (hogy a Belgát idézzük): honnan a név?

Rendkívül kreatívan saját nevem monogramját választottam, avagy a Bárdos Anna kezdő betűit. Annak ellenére, hogy a márkanév eredete nem túl fantáziadús, azért van benne némi csavar. Az volt a célom, hogy már a név kiejtése se legyen túl komoly. Szinte már viccesnek is mondható. Ezzel is ráhangolva az érdeklődőt a márka legfőbb tulajdonságára.

Nem sok minden derül ki rólad a márkanév alatt. Szóval bátran kérhetlek rá, hogy mesélj magadról!

A nevem eddig inkább kiállításokon, illetve textiles körökben bukkant fel. 2015-ben a Metropolitan Egyetemen végeztem festett és nyomott textil alapszakon. Majd itt folytattam tanulmányaimat a mesterképzésen. Reményeim szerint 2 hónap múlva pedig már mesternek mondhatom magam. De hogy ebből hogyan lett beton? Itt szeretném megjegyezni, hogy az ékszerek mellett nyártól megjelennek majd a textilek is… Ám vissza a betonra: volt akkora szerencsém, hogy tanulmányaim során felvehettem egy „kreatív ékszer” című kurzust, melyet nem kisebb nevek tartottak, mint Lőrincz Réka és Vági Flóra. Itt kezdtem el kísérleteimet folytatni. Az egyetem sajátossága, hogy szabadon engedi a szakok közti átjárást, áthallgatást és támogatja a diákok közötti együttműködést. Így kerámia szakirányról rengeteg segítséget kaptam. Továbbá meg kell említenem Molnár Ádámot, a MOHA tervezőjét, aki szintén sokat segített, illetve tanított is engem.

Legjobb tudomásunk szerint egyedül dolgozol jelenleg a BA fellendítésén. Mennyi időt vesz el a napodból a brand? Készülsz bővülésre?

Egyelőre elég sok időmet elveszi a mesterszak, ám a két év alatt számos terméket fejlesztettem ki, és ez később a BA javára fog válni. Természetesen napi szinten kell vele foglalkozni, de azon szerencsések köré tartozom, akiknek a munkájuk a hobbijuk.

Nem kifejezetten szokványos anyag a beton, ha ékszerekről van szó, de nem is feltétlen újszerű. Magyarországon például Kincses Zsanett vagy a Bibe design is bevonja a tervezésbe. A te ékszereid miben többek, másabbak, mint a többi hazai tervezőé?

Általában a tervezők fémmel párosítják a betont, én ezt szilikonnal teszem. Szeretem a praktikus megoldásokat. Ez az anyag könnyebb fel- és levételt biztosít. A betonnal sem szokványosan bánok. Különböző minőségű betont használok, így érem el a felületi játékot. Illetve a színhasználat sem szokványos.

És egyébként miért épp a beton, honnan fakad az érdeklődésed az anyag iránt?

Nagyon érdekes anyagnak tartom. Rengeteg lehetőség van benne.

Azért mindenki megnyugtatásául közölnénk: akármennyire is betonról van szó, valójában habkönnyű ékszereket hozol létre. Milyen eljárásnak köszönhető ez?

Igen, elsőre az emberek alig hiszik el, hogy tényleg nem nehéz. Hiszen a betonról mindenki arra asszociál. Könnyített betont használok, különböző adalékokkal érem el, hogy ne legyen nehéz.

2016 decemberében született a brand, és első állomásod máris a WAMP karácsonyi vásárára vezetett a Millenárison. Hogy alakul azóta a BA sorsa, és milyen nehézségek rajzolódnak ki előtted a vállalkozói-tervezői életben?

Igazából, ahogyan említettem, éppen az MA diploma félévében vagyok. Nagyon jó visszajelzéseket kaptam a karácsonyi WAMP-on. Ennek nagyon örülök, mert nem tudtam, hogyan fogják fogadni az emberek ezeket a nem szokványos ékszereket. Időhiány miatt azóta nem voltam vásározni, megrendeléseket teljesítek. De ez június után változni fog. Törekszem arra, hogy minél hamarabb designboltokban is kaphatóak legyenek a termékek.

A terméken túl engem a csomagolás játékos eleganciája is megfogott. Kivel dolgozol együtt ezeken?

Nagyon örülök, hogy tetszett a csomagolás. Fontosnak tartom, egy apró figyelmességnek. Ám lehetőség is, amivel megmutathatjuk, hogy milyen plusz tulajdonságokat akarunk még a vásárló felé közvetíteni. Mindig szem előtt tartom, hogy újrahasznosított papírból legyen. A tervezőnek véleményem szerint erre ügyelniük kell ma már!

Képzeljük el, hogy egyik nap hús-vér emberré változik a vállalkozás. Milyen személyiségvonásai vannak, hogyan látod őt magad előtt?

Úgy vélem, nagyon jó, ha az embernek van humora. Talán az egyik legfontosabb dolog. Biztosan, hogy vicces, és humoros ember lenne. Egy laza és könnyed. És persze praktikusságra törekedne. Valaki, aki nem veszi túl komolyan az életet és csak vidám akar lenni. Sőt, olyan akar lenni, amilyen.

Mik a következő lépések a vállalkozás életében, mik a távlati célok? (Ha egy kicsit káderkedni akarunk: mi szerepel az első öt éves tervedben?)

Az új termékek bevezetése. Ha egy szóval jellemezném ezeket az ötleteket, vicces termékek tárháza. Szeretném, ha minél több helyen elérhetők lennének, vásárokon, boltokban. Egy weblap, és az online vásárlás lehetőségének megteremtése is tervben van.

Olyan friss a BA, hogy egyelőre nincs honlapja, de állandó stúdió sincs fenntartva, ahova ellátogathatunk nézelődni. Hol keressenek téged és a termékeid az érdeklődők?

Egyelőre Facebookon találhatnak meg. Itt mindig értesítem a vásárlókat, hogy éppen melyik vásáron vagyok. Illetve designboltokban is hamarosan fellelhetőek lesznek termékeim. Erről is az oldalamon lehet majd további információkat találni, továbbá megrendeléseket is fogadok.

GALÉRIA

// / 

BA designblabla FACEBOOK

Borda Réka interjúja