Elkészült a KÚT Erdőbényén


A hétvégén lezárult a MOME Építészeti Intézetének nyári építőtábora, amely során az elsőéves hallgatók megtapasztalhatták, hogy milyen érzés a semmiből közösen létrehozni valamit. Idén Suba-Faluvégi Szilárd koncepciója alapján húzták fel KÚT nevű építményüket Erdőbényén. 

A faépület szimbolikus kapcsolatot teremt az alatta futó patakkal, és a szerkezet belsejében található kút révén közvetlenül is érintkezik a vízzel. A cél egy olyan építészeti alkotás létrehozása volt, ami vizuálisan a tájba illeszkedik, formailag pedig a kádárság hagyományaira épít, így az erdőbényei kultúra szerves részévé tud válni. Ráadásul az építmény kisebb társaságok befogadására is alkalmas, fel lehet rá mászni, vagy hűsölhetünk a belsejében.

A KÚT a tömegek kiosztásának köszönhetően egyfajta lebegő érzetet kelt a szemlélőben, miközben a víz mentén elhelyezkedő fák ritmusát is megtöri a gerendák horizontális rendszerével. A formát és a szerkezetet az úgynevezett kászli toronyszerű faszerkezete ihlette, amellyel a kádárok a dongák szárítását oldják meg.

// / 

Tervezték:

Suba Faluvégi Szilárd
Bakró Boglárka
Bús Bianka
Domokos Kázmér
Fazekas Áron
Gunther Júlis
Kaderják Eszter
Kéry Dorottya Kinga
Király Csenge Jolán
Laki Ábel
Pintér Sára Lilla
Pongrácz Anna
Réti Eszter
Sebestyén Noémi Éva
Suba Faluvégi Szilárd
Szekeres Ádám Henrik

Oktatók:

Kovács Csaba
Vass-Eysen Áron