Véget ért a Hello Wood Építész Mustra ’17


A Tokaji borvidék kapcsán még mindig sokan csak a borra asszociálnak. De mi születik abból, ha több mint 100 huszonéves, kreatív egyetemista ismerkedik meg a régió egyedülálló adottságaival, természeti, kulturális és épített örökségével, és tölt egy hetet építéssel a helyszínen?

Merengő | Hello Wood Építész Mustra ’17 | fotó: Lakos Máté

Idén ünnepeljük a 15. évfordulóját annak, hogy a Tokaji borvidéket az UNESCO felterjesztette a világörökségi listára kultúrtáj kategóriában. Ez adta az egyik apropóját annak, hogy júliusban a Hello Wood itt rendezte meg Építész Mustra ‘17 elnevezésű oktatási programját, a Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács támogatásával.

Az ország összes építészképzéséről és a Magyar Képzőművészeti Egyetemről összesen 150 diák és a hazai építészeti oktatás legjavát képviselő, díjnyertes építész kapcsolódott be a Tokaji borvidék megújulását övező közös gondolkodásba, és épített fel 11 projektet a régió 7 településén – Abaújszántón, Golopon, Mádon, Mezőzomborban, Monokon, Tállyán és Tokajon.

Először fordult elő, hogy a Hello Wood Architizer A+ Award-nyertes programját az összes résztvevő egyetem beépítette a tantervébe. Az oktatási program célja, hogy a fiatalok és vezetőik ráhangolódjanak a helyi jellegzetességekre, az egyedülálló természeti adottságokra, kulturális- és épített örökségre, és az Y-generáció friss ötleteivel mozdítsák elő a régió megújulását.

Az egyetemek saját csapatvezetőkkel és csapattal indulhattak, hogy összemérjék erejüket. A versenynek tétje is volt: az utolsó nap, a csapatok szavazatai alapján a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem monoki projektje nyerte el az 1 millió forint értékű fődíjat. A csapat a Kálvária-domb alján álló fa köré épített szakrális teret: a Merengőből egyedülálló kilátás nyílik a falura, miközben a temető és a Kálvári-templom közti tér meditációra is hív.

Merengő | Hello Wood Építész Mustra ’17 | fotó: Lakos Máté

Merengő | Hello Wood Építész Mustra ’17 | fotó: Lakos Máté

A Tokaj Borvidék Fejlesztési Tanács különdíját a Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési karának Tállyoló projektje kapta. A Valkai Csaba és Zelenák Fruzsina vezette csapat alkotása azt jelzi, hogy Tállya Európa mértani közepe, és egyben említést tesz a többi európai településről, amelyek mind ugyanezt gondolják elhelyezkedésükről. A Hello Wood különdíját a Széchenyi István Egyetem nyerte; Cseh András, Élő József és Tátrai Ádám csapatvezetők a tállyai Mailloth-kastély parkja és az iskolaudvar elválasztására szolgáló rozzant és rosszemlékű drótkerítés helyett terveztek csapatukkal mobil, játszóeszközként is használható Kerekítést. A flexibilis szerkezet egyben területfoglalás is, amely játékos vonalvezetésével csippent némi teret, az kicsi udvaron játszó iskolások számára.

“Sok fiatal építész új látószöget hoz a megszokott narratívák helyett, és segít felpezsdíteni a térség identitásához kapcsolódó közös gondolkodást. Ezért szerveztük meg, hogy egy héten keresztül az ország összes építészeti képzése és a Magyar Képzőművészeti Egyetem csapata ide koncentráljon és friss gondolatokkal reflektáljon a térség sajátosságaira.”

– mondták a Hello Wood vezetői.

A Hello Wood az ország legismertebb építészeti oktatással foglalkozó stúdiója, amely Csóromföldétől Argentínáig szervez nemzetközi építészeti táborokat. Az egyetemek mustrájának és kollaborációjának szánt táborai Csopakról települtek át Tokajba. Nem előzmény nélkül való azonban az észak-magyarországi helyszínválasztás; 2012-ben a Borsod megyei Dédestapolcsány volt a tábor központja, és a környező települések némelyikén még ma is láthatóak, sőt a lakosság által gondozottak az akkor készült alkotások.

GALÉRIA

// /

Az építész mustra szervezői:
Pozsár Péter, Huszár András, Ráday Dávid (a Hello Wood társalapítói)
Farkas Anita (projekt vezető), Cselovszki Andrea (projekt menedzser asszisztens), Mangliár László (építészeti koordinátor), Szőke Gergely Lukács (grafika)
A Hello Wood csapata:
Janota Orsi, Lakatos Niki, Karig Fruzsi (projekt menedzsment)
Bányai Csaba, Végh Gyula, Fekete Nóra, Kiss Dániel, Ollé Gellért (tervezők), Holánszki Réka (műhelyvezető)

Résztvevő egyetemek és csapatvezetőik
Budapesti Metropolitan Egyetem | Galambos Dániel, Molnár Beáta, Pintér Márton
Budapesti Műszaki Egyetem | Lassu Péter, Pálóczi Tibor
Debreceni Egyetem | Zombor Gábor
Magyar Képzőművészeti Egyetem | Gálhidy Péter, Sallai Géza
Moholy-Nagy Művészeti Egyetem | Bene Tamás, Vass-Eysen Áron
Pécsi Tudományegyetem | Getto Tamás, Sztranyák Gergely
Soproni Egyetem | Herczeg Tamás, Hadas László
Széchenyi István Egyetem | Élő József, Cseh András, Tátrai Ádám
Szent István Egyetem Ybl Miklós Építéstudományi Kar | Borbás Péter, Rohoska Csaba
Szent István Egyetem Tájépítészeti és Településtervezési Kar | Zelenák Fruzsina, Valkai Csaba

fotók: Lakos Máté és Bujnovszky Tamás 

forrás: sajtóközlemény