Elkészült a billundi LEGO ház!


© Bjarke Ingels Group

Fantáziáltatok már arról, milyen lehet egy igazi LEGO házban járni? Négy év után a Bjarke Ingels-féle LEGO ház végre a nagyközönség számára is elérhető lett! Nem meglepő, hogy az épületet a dániai Billund városában emelték, mivel eredetileg innen származik a híres építőjáték. Az intézmény szeptember 28-án nyitotta meg kapuit, és azóta családi látogatóközpontként funkcionál, ahol minden korosztálynak garantált szórakozást kínálnak.

„Több éve álmodozom arról, hogy egy olyan helyet hozzak létre, ahol a látogatóknak igazi LEGO-élményben lehet részük” – mondta designboom-nak adott interjújában Kjeld Kirk Kristiansen, a LEGO tulajdonosa.

A Bjarke Ingels csoport által tervezett épület 21 egymásra halmozott fehér egységből áll, aminek tetején egy klasszikus 2×4-es LEGO kocka ékeskedik.  A 12.000 négyzetméteres komplexum kül- és beltéri szórakozásnak egyaránt helyet kínál,

összesen 25 millió LEGO-darab található benne.

Az épület számos “felfedezendő zónát”, két kiállítóteret és négy színkódokkal ellátott játszóteret foglal magában, melyek a különböző kreatív tanulási módszereket szimbolizálnak – a piros a kreatív, a kék a kognitív, a zöld a szociális, a sárga pedig az érzelmi képességeket kívánják stimulálni.

© Bjarke Ingels Group

© Bjarke Ingels Group

A földszinten többek között egy üzlet, három étterem, konferenciára alkalmas termek és egy 2.000 négyzetméteres közösségi tér is található. A cég történetét bemutató tárlat a pincében kapott helyet, míg a kész – többek közt rajongók által készített – LEGO alkotásokkal a legfelső emeleten találkozhatunk.

© Bjarke Ingels Group

© Bjarke Ingels Group

„A LEGO házzal a kreativitást és a játszva tanulás fontosságát ünnepeljük” – folytatja Kjeld Kirk Kristiansen. „A gyerekek tanulás közben sajátítják el az olyan alapvető képességeket, mint a kreativitás, a kollaboráció és az alapvető probléma megoldás. A LEGO építőelemekkel a kreativitásuk kibontakozása mellett mindent elképzelhetővé tesznek. A lehetőségek száma végtelen, amit sehol a világon nem lehet úgy átérezni, mint a LEGO házban.”

A hatalmas érdeklődésre való tekintettel a látogatás előtt érdemes előre jegyet váltani a LEGO ház hivatalos weboldalán.

GALÉRIA

// /

Untsch Kata írása