Pályakezdők és őselemek – START designkiállítás


A Design Hét Budapest központi kiállítása, a START – Elemi Design a hónap elején nyitotta meg kapuit az Artus Stúdió újragondolt gyárépületében, ahol többek között a Magyar Formatervezési díj, a Danish Design Award, és a Design Management díj kiállítása is helyet kap.

A Formatervezési díjat nyert munkákon keresztül juthatunk el az Elemi Designig – és valóban helyénvaló ez a térbeli egymásmellettiség, hiszen mindkét szekció lehetőséget biztosít a pályakezdő designereknek, startupoknak a bemutatkozásra.

Ahogy a cím is utal rá, a kiállítás vezérfonalát a természeti elemek jelentik: pontosabban a föld, a levegő, és a víz, illetve az ezekből kiinduló – főkepp tárgybeli – alkotások. Fontos motívuma a tárlatnak a fenntarthatósági gondolat, amely kapcsolatot teremt a különböző tárgyak között. Szinte minden egyes projekt erre az elvre épül, ami az utóbbi években talán már egyfajta elvárássá is vált a kortárs designerekkel szemben. A természeti elemek témakörén alapuló tervezéskor pedig eleve nem megkerülhető a környezetünkhöz való viszonyunk tematizálása.

383 the kopjary water

A három természeti elem változatos módon és alakban jelenik meg a munkákban. A vízre reflektáló megközelítések között a 383 the Kopjary Water és a The Juiceline palackjai mellett szerepel Visy Dóri ékszerkollekciója, a Zero Waste esőkabát-kollekció, az Ivócsap projekt és a Zador szappankészlet. Ezek mind a fenntartható fejlődés szükségességét és a víz központi szerepét hangsúlyozzák a mindennapjainkban.

Hüttl Sarolta, Soltész Judit, Zétényi Zsófia, Zoletnik Zsófia | Ivócsap Projekt

A föld témáját körüljáró szekcióban már nem olyan evidens a konkrét elemre való utalás; a tárgyakban sokkal erősebben érvényesül egyfajta konceptuális attitűd. Étkészlet (Hide), táskakollekciók (Zen táska kollekció, Stone collection), és Vetlényi Alma Ecollection ruhái egyértelműen a földelem tulajdonságait használják fel, míg a Maacraft palántázó és terápiás kert projektje inkább az ember és a föld kapcsolatára épül. A beton mint anyag felhasználása két projektnél is megjelenik (Weave, és Beton workshop), ezáltal több szempontból is értelmezve az elem lehetséges jelentését a kiállítás keretén belül.

Kovács Máté | hide

Maacraft

Az utolsó szekcióban, a levegő terében tovább redukálódik a fogalom „tárgyiasítása”, avagy sokkal tágabban értelmezik a tervezők a jelentését. Három világítótestet láthatunk, amelyek különböző szempontú megközelítésben alkalmazzák a levegő jelenlétét és a vele való interakciót. A Sun chandelier a levegő által létrejött fényárnyékokkal játszik, a Camouflage a szénmonoxid mennyiségét érzékeli, az Origo csillárt pedig a természetes fények inspirálták. A világítótesteken kívül megjelennek a Kitin kollekció porcelán karácsonyfadíszei, és az Arany asztal, amely az illatélményen keresztül közelít a témához.

Adam Lamp | Sun Chandelier

A START kiállítás összképet ad az ember és az őselemek mindennapi kapcsolatáról, ezzel hívja fel a figyelmet a természeti erőforrásainkról való gondoskodásra és azok megóvására.

A kiállítás november 5-ig látogatható.

// / 

Varga Csilla Lujza írása

Helyszín: Artus Stúdió | 1117 Budapest, Sztregova u. 7. 

Nyitvatartás: november 5-ig | K-V, 12:00-18:00