Minden világos – Fény és design a Toldiban


Négy előadó feszegetett designtörténeti, művészetfilozófiai és világítástechnikai kérdéseket a félév első Inspiráló Designelméleti Estjén, amely a Fény és Design címet viselte.

Purkarthofer Benedek előadása az IDE “Fény és Design” című eseményén

Elsőként Purkarthofer Benedek nyújtott átfogó áttekintést a lámpák evolúciójáról. Előadásának kiindulópontja természetesen az Edison által feltalált, minden villanykörte Ádámja, a szénszálas izzó volt. Ebből kiindulva többféle szempont alapján tárgyalta a lámpák fejlődéstörténetét, mígnem előadásának íve egyetlen deklarációba torkollott, miszerint a lámpatestek formáinak, arányainak és megmunkálásának változatossága ezerféle variációt eredményezett az elmúlt több, mint száz évben, míg maga a világítótest ennél jóval kisebb utat tett meg az indulás óta.

Ingo Maurer | Wo bist du, Edison? | 1997

Az előadás záróképeként feltűnt, Ingo Maurer által tervezett, Wo bist du, Edison…? függőlámpát külön érdekességként említem, amelynek bemutatásával Benedek egy szellemesen befejezett körív leírásával tért vissza előadásának kiindulópontjához. Ez a lámpa tervezőjének a nagy feltaláló iránt tanúsított hódolatát hivatott kifejezni, és nem elég az, hogy a lámpában található foglalat Edison-profil formájú, egy szénszálas izzóról vett hologram (HOLOGRAM!) világít benne. Egyébként, az erről a lámpáról készült videót megnézve olthatatlan vágy támadt bennem, hogy beújítsak egy ilyenre, de ezúttal halasztom az ötezer eurós beruházást, és majd inkább megnézem egyszer a MoMa gyűjteményében.

Gere Nóra előadása az IDE “Fény és Design” című eseményén

Benedeket Gere Nóra követte a színpadon, akinek kutatását személyes kíváncsiság fűtötte. Nóra, mint bizonyára sokunk már, azon tűnődött el, hogy kinek vagy minek köszönhetően, hogyan kapcsolódnak fel a közvilágítás fényei az utcákon minden áldott este. Kérdésfeltevése egészen a BDK-ig vitte: megtudta, hogy ma már szó sincs az ódivatú lámpagyújtogatókról, helyettük ez a cég, a Budapesti Dísz-és Közvilágítás Kft. felelős a vaksötét eloszlatásáért, ha leszáll az éj. Nóra egyébként szintén felvázolt egy rövid történeti áttekintést a „lámpagyújtogatóktól a LED-ig”, majd minden, a közvilágítással kapcsolatban esetleg felmerülő kérdésre megadta a választ.

Viski Noémi előadása az IDE “Fény és Design” című eseményén

Az est harmadik előadója Viski Noémi volt, aki a témában megkerülhetetlen Moholy-Nagy László fényművészeti törekvéseit tekintette át, illetve magyarázta ezeket röviden Moholy-Nagy azt vallotta, hogy a fényt a fotográfia úgy kell alkalmazza, mint színt a képzőművészet, hangot a zene. Ez az ars poetica volt szülője fotogramjainak, fénnyel végzett kísérletei pedig a Fény-Tér Modulátorban csúcsosodtak ki.

Bóné Ferenc előadása az IDE “Fény és Design” című eseményén

A rendezvény Boné Ferenc előadásával zárult, aki a fényt a testtel és a térrel alkotott hármas egységként taglalta. Ehhez James Turrell, Olafur Eliasson műveit idézte meg, illetve olyan tartalomközvetítő bevilágítású filmes vonatkozásokat hozott példának, melyekben az emberi test is fontos szerepet kap, mint például a nagyon aktuális tavalyi film, a Neon Demon, vagy a magyar klasszikusok közül a Taxidermia.

Köszönjük szépen az Inspiráló Designelméletnek: a Fény-estnek hála minden világos!

// /

Hegedűs Eszter írása