Okos textilek, viselhető technológiák és kortárs divattervezők – Interknitting


Gombold újra! éves versenyének témája a divattervezés során is felhasználható smart fashion technológiák voltak, ennek kapcsán mesélt győztes kollekciójáról Lévai Zsófia, a MOME egykori mesterképzős hallgatója.

Lévai Zsófi nyertes kollekciója | Gombold újra! | 2017

Gombold újra!

Idén októberben hetedik alkalommal mutatkozhattak be a régió legjobb divattervezői a Gombold Újra! döntőjén. A nagyszabású esemény a Mercedes-Benz Fashion Week keretein belül, az Iparművészeti Múzeum csarnokában került megrendezésre, ahol tizenhat döntős kollekció vonulhatott végig a kifutón. A megmérettetésre idén is számos országból érkeztek versenyzők, úgy, mint a visegrádi négyektől, Romániából, Horvátországból, vagy Ukrajnából. Az idei feladatkiírás az intelligens textilekkel, a viselhető technológiák ruháinkba, kiegészítőinkbe, így mindennapjainkba történő integrálással foglalkozott.

“Mit jelent a smart fashion? Mik a viselhető technológiák? Miért ne lehetne a ruházatunkba is integrálni olyan tulajdonságokat, amelyek egy mobiltelefon vagy autó sajátjai?”

Gombold újra! progresszív témaválasztása nagyon is időszerű, mivel a smart fashion egy olyan, rendkívül gyorsan fejlődő iparág, amely potenciális piac a jövő divattervezői számára. Az ehhez hasonló kihívások segíthetnek felhívni a hazai induló divattervező és divatrajongó közösség figyelmét arra, hogy a fenntarthatóságon és az ökológiai lábnyom minimalizálásán túl a viselhető technológiák világa is belátható időn belül akár mindennapi életünk szerves részévé válhat.

Artur Steck kollekciója | Gombold újra! | 2017

Számos, izgalmasabbnál izgalmasabb, megoldás született: volt, aki a 3D nyomtatás adta lehetőségeket próbálgatta az ruhák formájának kialakításakor, volt, aki a futurisztikus megjelenésre helyezte a hangsúlyt, valamint voltak, akik megkísérelték bizonyos technológiai funkciók beépítését az öltözékekbe. A legjobb tervezőnek járó Design Visegrad! Díjat Piotr Popiolek vehette át, aki többek között egy nagyértékű vállalkozásfejlesztő csomag nyertese lett. A Design Terminál díjazottja Lévai Zsófia, akinek Interknitting nevű kollekciójával részletesebben is foglalkozunk.

Interknitting

Az Interknitting idén júliusban debütált mint Zsófi MA képzését lezáró diplomamunkája. A MOME mesterdiplomát egy közgazdász alapképzés előzte meg. Ennek elvégzése után Zsófi saját márkát alapított, ahol vezető tervezőként elkezdett komolyabban foglalkozni a kötéssel és a struktúra-alakítással, majd csatlakozott a MOME Divat- és textiltervező mesterképzéséhez. A mestermunka Harmati Hedvig vezetésével, és Kele Ildikó konzulensként történő részvételével, valamint az ELTE Informatikai tanszékének közreműködésével jött létre.

Az Interknitting innovatív volta az öltözékek anyagának megalkotásakor kezdődik: a kollekció leglényegesebb eleméhez, a világításhoz szükséges elektronikát Zsófi már kötés közben beépítette, ezáltal hozva létre egy flexibilis interface-t a viselő teste körül. Az öltözékekhez többek között merinói gyapjút és gyapjúkasmírt használt, így őrizve meg a hagyományosan készített kötött ruhákhoz hasonló viselői élményt és anyagbeli strapabírást. Fontos adalék, hogy az Interknitting öltözékei moshatók és gőzölhetők!

Az Interknitting koncepciója az ember érintkezés valós időben történő ábrázolásával foglalkozik.

„Amikor meglátjuk, halljuk egymást, amikor egymás testbeszédéből próbálunk olvasni, amikor megérintjük a másikat, amikor hosszabb időt töltünk el egymással, összehangolódunk. Ezeket az interakciókat szerettem volna vizualizálni.”

Az emberi érintkezés ezen formáit szenzorok segítségével sikerült feldolgozni és lefordítani: van olyan öltözék, amely hang- és érintés érzékeny, valamint van két olyan outfit, amelynek a viselői, ha egymás felé fordulnak, a világítás szinkronizálódik. Az impulzusokra reagáló LED-lámpák segítségével nyomon követhetjük az interakciók állapotát. Amikor nem történik olyan esemény, amelyek hatására az öltözékek aktiválódhatnának, akkor egy úgy nevezett „disconnected” állapot lép fel, és a lámpák fehér fénnyel világítanak. Amikor azonban megtörténik az interakció, azt egy kék „target” szín megjelenésén keresztül követhetjük, ezek valós időben közvetítik az eseményeket.

Zsófi jelenleg Berlinben végzi szakmai gyakorlatát egy olyan cégnél, amely már aktívan részt vesz az intelligens textilek tervezésében és gyártásában, valamint támogatja az Interknittingben bemutatott technológia továbbfejlesztését.

„Szeretném folytatni a diplomamunkámat, mert szerintem még sok lehetőség van benne. Több helyről is kaptam megkeresést, hogy miként lehetne hasznosítani ezt a technológiát, de még gondolkodom.”

Interknitting | Lévai Zsófi | 2017

Gratulálunk Zsófi és az Interknitting győzelméhez, és reméljük, hamarosan hallunk még erről az izgalmas és előremutató projektről!

GALÉRIA

// / 

Bakos Lilla írása