BE STEAM! – Élményalapú oktatás a budapesti TED-en


A MOME Digital Craft Lab BE STEAM! élményalapú oktatásfejlesztő projektjének lehetősége nyílt részt venni a TEDxYouth Budapest előadássorozatán. A megjelenés egy különdíj elnyerésével jöhetett létre, amellyel a Creative Open tehetségkutató zsűrije jutalmazta a projektet. A zsűri a Forbes különdíját is a BE STEAM!-nek ítélte, így megjelentek a magazinban is. A BE STEAM! által rendezett workshopon vehettek részt az érdeklődők az előadások között, ahol megismerhették az élményalapú oktatás készségfejlesztő metodikáját.

A MOME Digital Craft Lab a Tárgyalkotó Tanszékének vezetője, Lipóczki Ákos egyetemi docens kezdeményezésére jött létre néhány éve. Víziójukat a következőképpen határozzák meg: „A 21. századi oktatás középpontjában a kreatív, kollaboratív, problémamegoldó kompetenciák és a digitalizáció adta innovációs megoldások állnak. Az ezekre való nevelés új eszközöket és módszertant igényel. A STEAM módszertan általános iskolák számára kifejlesztett élményalapú, játékos feladatok során integrálja a kreatív tárgyalkotás és a reál tantárgyak tudásanyagát.

A program során külön hangsúlyt kap a csapatmunka, a kommunikáció, a rajzi, manuális készségek fejlesztése, illetve a digitális tárgyalkotó technológiákhoz kapcsolódó elméleti és gyakorlati tudás átadása.

A STEAM innovatív oktatási módszer fejlesztési program hosszú távú célja egy olyan digitális tárgyalkotó generáció kinevelése, akik mind a virtuális, mind a materiális világban egyaránt otthonosan terveznek és alkotnak tárgyakat.”

Mi is az a STEAM?

Az angol tudomány, technológia, mérnöki munka, művészet és matematika szavakból kreált mozaikszó. A Lab BE STEAM! projektjének missziója, hogy olyan open source készségfejlesztő és oktatásdemonstrációs csomagokat hozzanak létre, amelyek könnyen integrálhatók a közoktatásba. Az élményalapú oktatásfejlesztési csomagok révén a tanulók már az általános iskolában elsajátíthatják a kooperációra buzdító, együttesen gondolkodó, megoldásfókuszú szemléletet.

Élményalapú oktatás

A BE STEAM! TEDxYouth-on megrendezett workshopját egy pilot projekt előzte meg. A Zugligeti Általános Iskola ötödikes tanulóival együttesen gyakorolták az élményalapú, tapasztalati úton való ismeretszerzés alternatív formáját. Az áprilisi digitális témahét keretén belül a megszokott mederben zajló délelőtti órákat követően délután átalakultak a tantermek és kezdetét vette a játék! A kerettörténetben az űrből jelentkezett be valaki a diákokhoz, majd eltűnt a képernyőről… Visszatérésekor közölte a tanulókkal, hogy egy nagy robbanás következtében olyan mértékű sugárzás éri el a Földet hamarosan, hogy megszűnik a gravitáció törvénye. Együttesen kell megoldást találniuk és visszaállítani a régi állapotot. Ehhez természetesen ki kell utazniuk az űrbe, azonban a gravitáció nélkül hogyan térhetnek vissza? A lehetetlennek tűnő küldetéshez a gyerekeknek kellett megalkotniuk saját eszközeiket.

Az Air Raders és Magnetic Heroes csapatai létrehozták az út megtételéhez szükséges járgányokat, pufilufikat, óriáskerekeket, balerinákat és ringlispíleket. A tárgyak megalkotásához minden esetben hagyományos és költséghatékony, sokszor az otthoni háztartásokban megtalálható eszközöket és alapanyagokat alkalmaztak. Ezeket ötvözték a digitális technológia vívmányaival, így a 3D nyomtatással vagy éppen a lézervágással.

TEDxYouth

A TEDxYouth Budapest bemutatóján is hasonló eszközökkel és módszertani alapokkal ismerkedhettek meg a felnőttek és gyermekek. A BE STEAM! projektmenedzserével beszélgethettek, elmélyülhettek az analóg és digitális világ kreatív metszetében. A Zugligeti Általános Iskola tanulóinak munkáit kiállították, a résztvevők kézbe vehették és értelmezhették a fantáziadús alkotásokat. A Facebookon keresztül élő bejelentkezést is közvetített a workshopról a TED csapata, ahol Komporday Dóra projektmenedzserrel és pedagógiai szakértővel beszélgettek. Dóra az innovációra mint lehetőségre való tekintésre sarkallja a gyerekeket, és hisz abban, hogy a felnőtt életben könnyebbség lesz a problémamegoldás és az elhelyezkedés, ha már fiatal korukban megismerkednek a STEAM-mel és az ahhoz hasonló szemléletekkel.

// / 

Szegő Hanna írása 

Fotók: Zalavári Fruzsina

Korábbi cikkünket a témában itt olvashatjátok.  

Témavezető: Lipóczki Ákos DLA, egyetemi docens | MOME Tárgyalkotó Tanszék

Konzulens: Bényei Judit PhD, egyetemi docens, tanszékvezető | MOME Pedagógia és Pszichológia Tanszék

Projektmenedzser, pedagógiai szakértő: Komporday Dóra | MOME

Projektmenedzser: Kovács Andrea | MOME

Hallgatók: Alscher Bettina, MOME Design- és művészetmenedzsment MA1 | Cser Boglárka, MOME Tárgyalkotó tanszék MA1 | Farkas Barnabás, MOME Tárgyalkotó tanszék MA1 | Kiskéry Dániel, MOME Tárgyalkotó tanszék MA2 | Németh Orsolya, MOME Tárgyalkotó tanszék MA1 | Szántó Gerzson, MOME Design- és művészetmenedzsment MA1 | Zalavári Fruzsina, MOME Tárgyalkotó tanszék MA1

Diákok: Zugligeti Iskola 5. osztály

Igazgató: Dr. Bernyák Adrienn | Zugligeti Iskola

Osztályfőnök: Annus László | Zugligeti Iskola

Vizuális nevelés és életvitel: Franczia Tímea | Zugligeti Iskola

BE STEAM! HONLAP