„Úgy változtatja meg az életed, hogy közben nem veszed észre”


Mei Kawa, Je Suis Belle, PETRITY, YKRA – Szekeres Ákos gyakornokként már a BA képzés alatt több márka életébe belelátott, ezeket a tapasztalatokat pedig ma saját márkája, a Mr. Carter&Co. működtetésében kamatoztatja. Most a MOME divat-és textiltervezés MA szak elsőéves hallgatója, egyaránt vonzza az öltözék és a kiegészítőtervezés. Inspirálják a városi helyzetek, a funkcionális igények, a 90-es évek, az underground kultúra, de merít mérnöki tanulmányaiból is.

A MUSTRA rovatban most megmutatjuk nektek táskakollekciói mellett néhány ruhás projektjét is!

Mr. Carter&Co.

Ákos 2014-ben alapította márkáját, mely genderless bőr kiegészítőkre épül. Hosszútávú célja, hogy az MC&C márka egy lifestyle branddé alakuljon, a márka hírnevét, a vásárlók bizalmát táskáival megalapozva, a későbbiekben a márka alapértékeit átültetve öltözékekbe is. Ezek közé tartozik a kézimunka, a szakértelem tisztelete és megbecsülése. Ez a márkanévben is visszaköszön, az “&Co.” mindazokat jelképezi, akik a munkafolyamat valamelyik fázisában részt vesznek. Ehhez társul a minimalista esztétika, a funkcionális, praktikus kialakítás és a magas minőségű megmunkálás.

Az első táska, mely a Capsule Mini Bag nevet kapta, még az Óbudai Egyetemen készült egy TDK-ra, ahol a cél egy genderless kiegészítő létrehozása volt. A szappantartó formájú táska különlegessége, hogy a négyféle, cserélhető pántok formálják át a karakterét a felhasználói igényeknek megfelelően, így férfi és női ruhatárba is egyaránt beilleszthető.

A 2017-es Pre-Fall kollekció további két darabja a papírszatyor sziluettjét átértelmező kisebb és nagyobb női táska. A Capsule Mini Bag ezekbe beakasztható, együtt és külön is használható, hogy az MC&C táska a vevő egész napját el tudja kísérni.

A 2017 FW kollekciót az uzsonnás doboz ihlette. „Egy olyan formát szerettem volna létrehozni, ami bár kívülről hat rád valamelyest, de egy megalit – úgy változtatja meg az életedet, hogy közben nem veszed észre.” A letisztult, de határozott formai kialakítás a márkára jellemzően praktikus, funkcionális részletekkel, jól átgondolt méretekkel párosul.

Genderless clothing

Ákos ruhás projektjeiben is megmutatkozik a táskáira jellemző geometrikus formavilág, illetve az a szándék, hogy szakítson a heteronormatív társadalmi elvárásokkal.

Az Óbudai Egyetemen dolgozta ki első, genderless kollekcióját, melyben szögletes részletmegoldások találkoznak underground kulturális inspirációkkal.

Momés projektek

Az első félévben a matyó kultúrából inspirálódva, a cifraszűr formáját alapul véve jött létre ez a kabát. A díszítési technológia alapja a matyó kultúrában jellemző női fejdísz, a csavarintós kendő volt. Ez a technika tulajdonképp egy „ál-subázás”, egy struktúraképzés. A kabátban 55km fonal van kézzel feltekerve, felvágva, rávarrva egy szalagra, majd a szalag sűrű egymás mellé forgatásával alakult ki a végleges felület. A cél az volt, hogy a szűr formája alapvetően megmaradjon az átértelmezés közben is.

A zero waste tervezés összekapcsolódott az előzővel, ezt is egy szűr forma inspirálta. Ez egy modernebb, hordhatóbb darab, melyen szintén érződik a mérnöki hozzáállás.

A subtraction cutting Julian Roberts – divattervező és a Royal College of Art tanára – által kifejlesztett szabászati forma, melynek lényege, hogy egy 1mx3m-es zsák a kiindulási forma, melyből szabászati megoldásokkal kell az öltözéket kialakítani. Erre a feladatra két megoldás született, egy sportosabb, és egy ráncolt, melyet a francia bouillonné inspirált.

Bár az első ruhakollekció még az MC&C része volt, Ákos jelenlegi ruhás projektjeit egyelőre különválasztja a márkától. A terv az, hogy a párhuzamosan futó projektek újra összeérjenek, de ez egyelőre a jövő zenéje – Ákos addig is teret ad annak az izgalmas útkeresésnek, mely során a ruhatervezésben is kialakul benne az a határozott egyéni hang, amire a táskáiban már rátalált.

// /

Mr. Carter&Co. FACEBOOK, WEBLAP

Szerző: Burány Veronika