The Liberation of Art – A LUMAS Budapest Galéria


Elsősorban az Andy Warhol és Jean-Michel Basquiat gördeszkákra voltam kíváncsi, így ellátogattam a LUMAS Budapest Galériába. A The Skateroom és a LUMAS együttműködésében a gördeszkakészítés és a képzőművészet találkozott egymással. A bevétel 10%-át hátrányos helyzetű fiatalok támogatására fordítják a Skateistan non-profit szervezeten keresztül. A The Skateroom egy szociális vállalkozás, amelynek fő célja, hogy segítsen az ifjúságnak a művészet és a gördeszkázás segítségével. Kortárs művészekkel együtt dolgozva limitált műveket készítenek, melyek vagy a falon lógnak – vagy mindennapi használatba kerülnek.

A LUMAS galériaterébe belépve bal oldalt a pult mögött látható a 6 darab Andy Warhol és a 3 darab Basquiat deszka. Az intenzív színélmény miatt ezek hirtelen háttérbe is szorulnak, hiszen a galériában körülbelül 80 kép van jelenleg is kiállítva – a közel 3000 munkát magába foglaló portfólióból. A LUMAS-t ellátó, egyedülálló felszereltségű labor jellegzetes akrilüveges technikával dolgozik, és minden alkotás ragyogóan intenzív színekben játszik.

Miután körbementem a munkák között, eljutottam ismét a pulthoz, és így a gördeszkákhoz. Wikonkál Éva, a galéria tulajdonosa elmondta, hogy szerettek volna egy különleges lehetőséget teremteni arra, hogy a vásárlóik olyan, 21. századi, alkotásokat vásárolhassanak meg, melyek egyúttal jó ügyet is szolgálnak.

A galériába kerülő művek a nemzetközileg elismert berlini kurátorcsapaton keresztül jutnak el. Egy bizonyos szempontrendszer szerint válogatják az alkotásokat a különböző művészeti vásárokon megismert alkotók munkáiból és a galériák által javasolt portfóliókból szemezgetve.

A budapesti LUMAS tulajdonképpen egy globális hálózat része, amely több mint 40 galériával rendelkezik világszerte. A helyi portfóliókat azonban minden ország a saját arcára szabja. Összesen közel 250 művésszel dolgoznak együtt, és a vásárlói kör is nagyon más, mint egy hagyományos galéria esetében. Jelenleg 7 magyar fotós van a portfólióban: Bakonyi Bence, Major Ákos, Nagy Boglárka, Tombor Zoltán, és Vasali Kata. Továbbá olyan klasszikusok, mint André Kertész vagy Munkácsi Márton.

Egyik fő célja a galériának, hogy a művészet mindenki számára elérhető legyen, ám a minőségi kivitelezést garantálják a kézzel aláírt limitált példányszámmal, akrilüveges technikával, és a kurátorcsapat háttérmunkájával. Érdekesség, hogy mégis magas limitációval készülnek a képek, tehát „sokszor akár 100 vagy több példányban, aláírva, viszont világszerte a galériákban ezek a példányszámok is hamar elfogynak” – mesélte Vasali Kata a galéria igazgatója, aki a MOME design- és művészetmenedzsment, illetve fotográfia képzésein végzett.

Jelenleg a víz tematika uralkodik a galériában, de ezen kívül sok más témájú kép is megtalálható a falakon. Kiemelném Peter Yan drónnal készített képeit, amelyek érdekessége, hogy csak 30 perc áll rendelkezésre, mielőtt újra kellene töltenie a drónját – képei intenzíven, lényegretörően készülnek.

Kereskedelmi galériáról van szó, így a portfólióból egy nagyobb merítést igyekeznek megmutatni a látogatónak Budapest szívében. Az apróbb akrilüveges képeslapok pedig tényleg bárki számára elérhetőek, és remek első lépést jelenthetnek a kortárs fotó világába.

// /

LUMAS HONLAP | FACEBOOK | INSTAGRAM

Szerző: Tóth Tekla