Mustra: Sarkadi Imola tervezőgrafikai munkái


A grafika komfortzónájából kilépve, az animáció, a kiterjesztett valóság és az interaktivitás is az alkotások alappilléreivé válnak, hogy egy jól működő egész jöhessen létre. Hallgatói portfóliókat bemutató Mustra rovatunkban most Sarkadi Imola „Csodaországa” ragad magával, aki jelenleg tervezőgrafika mesterképzésen tanul a MOME-n. Imola ügyesen ötvözi a grafika és más területek elemeit, valamint fontos számára a manualitás.

Thoughts – 4711 összefésült gondolat

Stanislaw Jerzy Lec a valóság kommentátora, paradoxonok mestere, aforizmái a mai napig érvényesek és egyetemes jelentéssel bírnak. Imola az író halálának 50. évfordulója alkalmából készített egy kísérleti könyvet. Érdekessége, hogy a digitális technikák a háttérbe szorultak, hagyományos technikával nyomtatta, illetve ő maga kötötte, és a papírkivágásokat is kézzel készítette. Bizonyos szövegrészletek, szavak, illetve szókompozíciók gyakran szerepelnek Stanislaw Jerzy Lec munkásságában, a papírkivágások azok egymáshoz fűződő viszonyát, kapcsolódását vizsgálják, és a lehetséges értelmezési módokat, rendszereket tárják fel.

Digitális és valós szimbiózisa

Ez a könyv a jól ismert Lewis Carroll regényt, az Alíz Csodaországbant dolgozza fel, újraértelmezve a központi témát és a motívumokat. Imola célja az volt, hogy egy új „Csodaországot” hozzon létre, vegyítve digitalizálódás lehetőségeit a könyv hagyományos médiumával, mindezt úgy, hogy minden korosztálynak tartogasson valamit. A kiterjesztett valóság technológiáját használta fel. A Csodaországban játszódó jelenetekhez tartoznak animációk, melyek a telefon kijelzőjén megelevenednek.

Osteoporosis

A projektben Imola a csontritkulás (osteoporosis) folyamatából kiindulva, anyagkísérletek által alkotott betűket. Igyekezett reprezentálni a csontszövet fizikai változásait: az egészséges csontot erősen kapcsolódó, masszív hálós szövetek alkotják, ám ha a csontritkulást diagnosztizálják, a szerkezet meggyengül, hézagok keletkeznek. A gézzel – amely a kezelésben is szerepet játszik – szimbolizálta a bomlás folyamatát, gyengítette, roncsolta, így hozva létre a karaktereket, melyek az osteoporosis mikroszkopikus képének metaforái, hiszen maga a csontszövet is deformált hálók rendszerévé válik.

Interaktív verses könyv, nemcsak gyerekeknek

Furcsa kis élőlények, akik egy állatkertben élnek. Az ABC minden betűjéhez tartozik egy vers és egy állatka. Imola minden betűt megrajzolt, életre keltve a teremtményeket, mindezt interaktív módon: üres lapokat illesztett a történetbe, hogy az olvasó teljesen a részévé válhasson, kiegészíthesse a rajzokat, vagy saját lényeket hozhasson létre. Bátorítja, hogy közelebb kerüljön ehhez a világhoz, ahelyett, hogy csak szemlélő maradna. Már rögtön az elején felhívást kap, hogy részt vegyen az alkotás folyamatában („fill me, draw on me…”). Kollaboráció jön létre a művész és a befogadó között, a sztori pedig bárhogyan folytatódhat, az olvasó bekerül az állatkert történetébe.

Sulina Seafood

A Sulina Seafood egy fiktív cég – a tervezés során a vidám, színes és figyelemfelkeltő design volt a cél. A játékos megközelítés eszköze, hogy maga a konzerv is egy hal. Imola munkája nemrég az Inspo Finds kiadványában is megjelent, amely egy Behance portfóliókat bemutató gyűjtemény.

// /

Sarkadi Imola BEHANCE

Szerző: Cserépy Krisztina