A hazai designerek legfrissebb generációja – válogatás a MOME tárgyalkotó diplomamunkákból


A MOME diplomakiállításaira nem csak azért érdemes évről évre ellátogatni, hogy inspiráló munkákat láthassunk, hanem azért is, mert a munkákon keresztül képet kaphatunk a legaktuálisabb kérdésekről, problémákról, melyek a designerek új generációját foglalkoztatják. A Tárgyalkotó Tanszék MA fémműves és kerámia szakos hallgatói aktuális társadalmi és környezeti problémákat boncolgatva, a felhasználói élményt a modern technológiák tükrében átgondolva alkották meg diplomamunkáikat. Ezek közül az innovatív megoldásokból – a teljesség igénye nélkül – mutatunk be néhány projektet, melyek jól reprezentálják az évfolyam tervezői identitásának rendkívül széles skáláját.

Az egyik erős tendencia, mely megfigyelhető a munkák között, az a felhasználó-központú tervezés; legyen szó hiánypótló, nagyon konkrét funkciónak megfelelő termékcsaládról, mint például Fülöp Júlia Fruzsina kortárs desszertekhez készített porcelántálaló-kollekciója, vagy arról, hogy a felhasználó hogyan tud részt venni a tervezési folyamatban. Kövér Dóra Rea Timepieces névre keresztelt tárgycsoportja ez utóbbi témát vizsgálja innovatív technológiák alkalmazásával. A tárgyak formaalakítása során nagy hangsúlyt kap az idő – a felhasználó születési dátuma, a készítés napja és pontos időpontja mellett a tárgyak virtuális térben eltöltött „élete”, annak időtartama mind befolyásolják a végleges vizuális összhatást. A tárgyak online felületen, a felhasználó bevonásával, módosításaival nyerik el végleges formájukat, majd 3D-nyomtatással készülnek el. A parancsok mentén a felhasználók különböző alakzatokhoz juthatnak, kizárva két egyforma ékszer létrejöttét.

Egy másik népszerű terület az oktatás, készségfejlesztés volt a hallgatók között; Simon Borbála Buborékfarmja, és Nagy Nóra TÁJOLÓ című munkája egyaránt a tananyag könnyebb, játékosabb, interaktívabb befogadását, elsajátítását teszi lehetővé. Lányi Annabori PLAY bALL tárgysorozata a Csillagház Általános Iskolával karöltve és az ott tanuló halmozottan fogyatékos gyermekek igényeiből kiindulva született meg, és egy olyan ügyességi, készségfejlesztő játékot foglal magában, mely előkészítése, illetve edzése lehet a boccia nevű paralimpiai sportágnak. Ez a sportág egy fontos érvényesülési lehetőséget teremt a halmozottan fogyatékos gyerekek számára, emellett pedig segítheti a beilleszkedésüket is a társadalomba azáltal, hogy sérült és ép játékosokkal egyaránt, közösen is játszható. A lézervágással készülő, lapra szerelhető elemekből álló tárgysorozat fokozza a játék élményét, lehetővé teszi narratívák csatolását az egyébként rendkívül egyszerű feladatokhoz, ezáltal pedig motiválhatja a gyerekeket és megkönnyítheti a pedagógusok munkáját is.

A designerek az utóbbi években sokat és sokrétűen foglalkoznak a környezetszennyezés problematikájával, megoldásokat keresve, kínálva arra. Kiskéry Dániel is ezzel foglalkozott Sol 2 névre hallgató diplomamunkájában, mely egy létező termékcsalád második generációs, piaci megrendelésre készülő „smart home” légtisztítója. A munka a belső váz megtervezésével kezdődött mérnöki, kivitelezési szempontokat figyelembe véve, ezután alakulhatott csak ki a külső design. Az első, működő prototípusok 3D nyomtatással és más digitális gyártástechnológiákkal készültek el.

// /

Szerző: Burány Veronika