Építész mestermunkák a dinamika vonzásában


Az idei év hívószavait a hallgatók változatos módon interpretálták a tervezési feladataikba. Többen konkrétan a sportra fókuszáltak: rekreációs szabadidőközpontot, túraútvonalat, sportlétesítményt, erdőjáráshoz menedékkunyhókat terveztek. Születettek a mozgást más oldalról megközelítő projektek újszerű cirkuszról, budapesti közösségi lakhatásról és egy innovatív nekropoliszról, aminek kapcsán a halál a kultúra szerves részévé válhatna, bekapcsolódva a városi élet dinamizmusába. Többeknél a konstrukció részét képezték a régi, kihasználatlan épületek, a foghíjtelkek és az elmaradott környékek új lendülettel való megtöltése is. A tervek mögött mindenesetben valós, módszeresen feltérképezett társadalmi jelenségek és problémák állnak, precízen vizualizált, innovatív megoldásokkal, ötletes részletekkel prezentálva. Cikkünkben a teljesség igénye nélkül mutatunk be néhány figyelemreméltó koncepciót.

Petrányi Luca – Merapi

A legjobb diplomamunkáért járó Árkay díjat idén Petrányi Lucának ítélték. Egy ritualizált túraútvonalat, valamint egy hozzátartozó épületkomplexumot tervezett Indonézia egy még aktív, Merapi nevű vulkánjára. Luca az élet ideiglenességét állította tervezése fókuszába. Hogyan változik meg az építészet kontextusa és létjogosultsága a végletekig ingoványos talajon? Hogyan alakul át az építészeti formavilág és a funkcionalitás a természeti erők oroszlánbarlangjában, az örök bizonytalanság földjén? Kelet és nyugat szemléletbeli különbségét elemezve, az indonéz mitológiai képzetek tükrében született meg a mestermunkája és szakdolgozata, vulkánok és emberek együttlétezéséről, az állandó átmenetiség érzetéről.  A koncepciót gazdagon felépített vizuális világgal támogatta meg, kerámia tűzhányókkal, vulkánikus kőzetekből készült szobrocskákkal, sketchbookjában pedig különböző verseket  és írásokat gyűjtött össze a vulkánokról és a hozzájuk kapcsolodó mítoszokról és életérzésről.

Tóth Árpád –  Víztorony revitalizáció

Tóth Árpád a kecskeméti vasútparkot választotta diplomamunkája helyszínéül, amely a városszerkezet jelentős zöldfelületi pontját képezi, ám esztétikai amortizálódása és kihasználatlansága miatt kiszakadt a városi élet vérkeringéséből.  A területen bevásárló komplexum építését tűzték ki célul, amely megfosztaná a jó adottságú és minőségű területet a szabadtéri kihasználástól. Mivel egyelőre még egy tervet sem fogadtak el, Árpád a stagnáló stádiumot kihasználva alternatívát szeretett volna nyújtani a városnak: egy olyan konstrukciót, ahol kültéri időtöltések széles kínálata mágnesként vonzza az embereket. Mindezt zöldterületek megőrzésével, a régi sportlétesítmény felvirágoztatásával és átstrukturálásával, az elhanyagolt víztorony revitalizálásával és újragondolásával képzelte. A torony belsejébe egy korszerű kalandpályát vizionált, amely kötélpályákból, mászóhálóból és egy függőleges mászóbarlangból állna. A pálya fémkonstrukciójának toronyhoz való igazításával az megőrizné a megszokott látványát, mégis új lendületet vinne a terepre. A torony mellett álló kiszolgáló épület adna teret a vizesblokknak, öltözőknek, büféknek, körülötte pedig  jelentős zöldterület maradna meg, ahol  sportpályák és a felújított futókör kapna helyet. Egy barátságos, család- és egészségcentrikus park válthatná fel a viharvert területet, újra a városszövethez kapcsolva azt.

Budai Csaba & Libertiny Anna – Almássy Szabadidőközpont

Anna és Csaba diplomakoncepciója az egykori kultikus Almássy téri Szabadidőközpont élettel való megtöltése és az aktuális igényekhez történő igazítása volt – reagálva a VII. kerület hiányosságaira. A meglévő alulatér és közlekedőrendszer megbontásával egy nagyobb, világosabb belső tér kialakításával több funkcionális egység férhetne meg egymás mellett. Az épület így egy uszodával, egy korszerű mozgásközponttal és a hozzákapcsolodó kosárpályával napközben a környékbeli iskolák testnevelés óráinak biztosítana helyet, esténként pedig konditeremként funkcionálna  a környékbelieknek. Megnövekedett befogadóképssége  lehetővé tenné, hogy kulturális központként is működjön: filmvetítéseknek, előadásoknak, koncerteknek, táncházaknak adna otthont. A tetőszintre egy nyitott, közösségi kertet képzeltek, ahol a helyiek akár parcellákat is bérelhetnek, saját kis zöldterülethez jutva a belváros betonrengetegében. Az okosan kihasznált, kompakt, multifunkcionális létesítmény egyszerre nyújtana lehetőséget az iskoláknak a megnövekedett testnevelés órák hasznos kihasználására, valamint időseknek és fiataloknak változatos szabadidős tevékenységek végzéséhez.

// / 

Szerző: Gollob Lilla