Fiatal designerek munkáiból szerveznek vásárt a Szimplában


Októberben 13-án kerül megrendezésre a MOME FAIR negyedik vására, ahol a jövő tervezőgenerációjának tárgyaira és grafikáira csaphattok le. Az ékszereken és posztereken túl kerámiák és egyedi tervezésű táskák is várnak majd titeket a Szimpla Kertben az idei Design Hét programsorozatának keretében.

A MOME FAIR legutóbb tavasszal adott lehetőséget 20 fiatal designernek, hogy bemutatkozzon a Szimpla kultikus falai között. Többségüknek ez volt az első megjelenése a piacon. És, hogy miért különleges ez az egész? „Itt találkozhat először a vásárlóközönség annak a feltörekvő tervezőgenerációnak a képviselőivel, akik ugyan még tanulnak, de már kiforrott stílussal rendelkeznek és tudatosan építik a személyes márkájukat” – a vásárral kapcsolatos kérdéseinkre az esemény szervezői és designmenedzserei Gyertyános Juli, Nemes Betti és Horváth Georgina válaszoltak.

A Szimpla Kertben májusban szerepeltetek először. Korábban a MOME-n és a Szatyorban volt a FAIR, tekinthetjük léptékváltásnak a legutóbbi költözést?

Gyertyános Juli: Szerencsére egyre nagyobb az érdeklődés az esemény iránt, így mindenképpen egy olyan helyszínt szerettünk volna találni, ahol minél több hallgató mutatkozhat be. Azt is fontosnak tartottuk, hogy központi helyen legyünk, hiszen így nagyobb eséllyel lesznek betérő vendégek is.

Horváth Georgina: A Szimpla Kert alapvetően egy olyan helyszín, ahol kortól, nemtől függetlenül jól érzik magukat az emberek, hiszen valami mást, valami újat nyújt. Szerintem ez a vásárra és a fiatal tervezőkre és termékeikre is elmondható, ezáltal könnyebb egy olyan helyen árusítani, ahol nem érzi feszélyezve magát a tervező, és lokációjából adódóan még a nemzetközi vevőkört is eléri.

Nemes Betti: Olyanokat is meg szerettünk volna szólítani, akiket eddig nem nagyon értünk el, például a Budapestre látogató külföldieket, ez a helyszín pedig tökéletes volt erre.

Hogyan tudja segíteni egy ilyen esemény a fiatal designerek elindulását?

Horváth Georgina: A tervező éles szituációba kerül a vásáron, hiszen ki kell választania, melyik alkotását árusítja, mit szeretne magáról és a termékéről közvetíteni, meghatározza árucikkeinek árát, és egy minimális regisztrációs díj ellenében kipróbálhatja, hogy milyen is egy vásáron való részvétel.

Nemes Betti: Ez egy olyan helyzet, ahol megtapasztalhatják, milyen a különböző vásárlókkal megismertetni a márkát, a termékeket, és azonnal kapnak is visszajelzést. Ezek a visszajelzések vagy eladások nagyban elősegíthetik egy márka vagy tervező fejlődését, ezeket a tapasztalatokat rögtön be tudja építeni a jövőbeli terveibe.

Gyertyános Juli: A kezdő tervezők karrierje szempontjából nagyon fontos, hogy minél több minőségi platformon mutathassák be alkotásaikat, hiszen így válnak láthatóvá a nagyközönség és a szakma számára egyaránt – pontosan ehhez nyújt segítséget a MOME FAIR.

Kapnak ehhez valamilyen extra segítséget a tervezők?

Gyertyános Juli: A kiállítók felé mindig hangsúlyozzuk, hogy az eseményünk az árusítás mellett kiemelt bemutatkozási lehetőséget is jelent egyben. Ennek jegyében mindenkit arra buzdítunk, hogy a termékeik mellett névjegykártyával, illetve a munkájukat bemutató anyagokkal is készüljenek, hiszen könnyen születhetnek későbbi együttműködések egy-egy MOME FAIR alkalmával. Ami pedig minket mint szervezőket illet: jelenlegi és végzett menedzserszakos hallgatókként szívesen segítséget nyújtunk például a termékek árazásában; a későbbiekben pedig ezt a „tanácsadói” szerepet tovább szeretnénk erősíteni.

Nemes Betti: Így van. A jövőbeli terveink között szerepel egy olyan komplex tanácsadás kidolgozása, amivel nemcsak az egyes események előtt segítünk az árazás kialakításában, hanem hosszútávon is alkalmazni tudják majd ezeket az irányvonalakat a pályakezdő tervezők. A legfontosabb most azonban az, hogy a fiatal generáció megjelenjen minél több külső helyszínen, és kilépjen az egyetem falain túlra. A közönséggel való közvetlen találkozáskor a tervezőnek személyesen kell tudnia mesélni magáról, a márkáról, a termékeiről. Ezt a fajta önmenedzsmentet lehet gyakorolni, és a vásár ehhez nagyon jó platformot biztosít.

Mennyiben lehet feladata egy egyetemnek, hogy ilyen értelemben egyengesse a diákjai pályáját?

 Gyertyános Juli: Szerintem az egyetem elsődleges és legfontosabb feladata a szakmai felkészítés, ami a 21. században az üzleti és menedzsmenti kérdéseket is magában foglalja. Ugyanakkor az együttműködések kialakítása, az önmenedzsment még mindig elsősorban a hallgatók felelőssége. Hatalmas potenciált látok abban, hogy a menedzser szakos hallgatók már a tervezők első lépéseinél jelen lehetnek (hiszen egy intézményben tanulnak), azonban hangsúlyozni szeretném, hogy a hatékony együttműködéshez mindkét fél proaktivitására szükség van.

Horváth Georgina: Az egyetem egy biztonságos keretet és eszközöket nyújt a hallgatói számára, azonban, hogy ezt ki hogyan használja fel, már csak a hallgatókon múlik.

Szerintetek miben tud más lenni a MOME FAIR, mint a hasonló hazai designvásárok?

Gyertyános Juli: A legnagyobb előnyünk, hogy mi közvetlenül „szállíthatjuk” a legfrissebb tartalmakat. Nálunk találkozhat először a vásárlóközönség azzal a feltörekvő tervezőgenerációval, aminek a tagjai ugyan még tanulnak, de már kiforrott stílussal rendelkeznek és tudatosan építik személyes márkájukat. Emellett a versenytársainknál szembetűnő, hogy nagy a szórás a kiállítók tekintetében, ami időnként a termékek minőségbeli romlását eredményezi. Büszkék vagyunk arra, hogy ugyan mi nem 50+ tervezővel dolgozunk, de a megvásárolható alkotások egytől egyig egyediek.

Nemes Betti: Rengeteg vásár van ma már Budapesten; főleg jó időben van tele a város jobbnál jobb programokkal. A MOME FAIR azonban egy teljesen új közeget visz ki az egyes eseményekre. Itt tényleg olyan friss és egyedi dolgokkal találkozhat az ember, amivel más rendezvényeken nem.

Milyen jövőbeli célkitűzései vannak még a FAIR-nek?

Nemes Betti: Szeretnénk minél szélesebb körben bevonni a hallgatókat, és nagyon jó lenne, ha idővel minden MOME-s szak képviseltetné magát valamilyen formában.

Gyertyános Juli: Az egyik legfontosabb célunk, hogy az eseménysorozatunkra ne csak vásárként, de a jövő fiatal tehetségeit bemutató rendezvényként is tekintsenek.

// /  

MOME FAIR | 2018. október 13. | szombat | 12:00-18:00 | Szimpla Kert | 1075 Budapest, Kazinczy u. 14.

Szerzők: Szabó Eszter, Schneider Ákos