3h_3ház – A kortárs magyar építészet kulisszái mögött


A 3h építésziroda beköltözik két hétre a Fugába, hogy 3 grandiózus épület történetén keresztül meséljen az építészeti hivatásról, a tervezési folyamat dilemmáiról és örömeiről és a háttérben húzódó filozófiáról.

A kiállítás apropóját az adja, hogy a tervezőiroda idén ünnepli 24 éves alapítását. A 24 év terveiből merítve a kiállítás három alapvető fogalom – koncepció, kontextus, térbeliség –, és az azokhoz kapcsolt három épület – MOME Campus, Szegedi Dóm, fertődi Esterházy-kastély – részletesebb bemutatásával enged bepillantást az építésziroda világába és munkamódszerébe.

3h építésziroda | MOME Campus

3h építésziroda | MOME Campus

Mindegyik épület sajátos területére esik az építészetnek. Az Eszterházy kastély rekonstrukciója a múlt tiszteletéről és egyben a kortárs igények és gondolatok összeeresztéséről szólt, a műemlékvédelem és a tervezői szabadság között ingadozva. A MOME Campus bővítése pedig a fiatal alkalmazott művészek, oktatók számára leginspirálóbb terek kialakításáról, Moholy-Nagy László örökségét követve. A szegedi Dóm egy harmadik, az előzőektől teljesen eltérő kontextusról, a szakrális szféra legmegfelelőbb megidézéséről, valamint az eredeti épület és az azóta rárakódott rétegek egymáshoz való viszonyának tisztázásáról mesél.

Valójában egy épület az összes felmerülő kérdés és lemondás, beépítés és kihagyás története is egyben.

Tehát a kiállítás nem csupán a három épület bemutatását célozza, hanem mindenféle háttérben rejlő perspektívák szemléltetését is. A fotókat Bujnovszky Tamás, a hazai épületfotósok legkiemelkedőbb alakja készítette. A fény építésze hűen örökíti meg az épületek esszenciáját, emeli ki az anyag éteriségét vagy éppen durvaságát. Pont azt ragadja meg bennük, ami miatt az építészek megtervezték ezeket a tereket.

3h építésziroda | Szegedi dóm

3h építésziroda | Szegedi dóm

A fotókon túl pedig tervrészletek, metszetek, munkaközi makettek, anyagminták segítik a további eligazodást. A kiállított tárgyak nemcsak a három épülethez kapcsolódnak, hanem több terv, épület kiforrott vagy kiforratlan lenyomatát képezik. Továbbá olyan kérdéseket vetnek fel, melyek időtől és tértől függetlenül felmerülnek egy tervezési folyamat során: az építész és megrendelő kapcsolatát, a tervezési folyamat alakulását és a kivitelezés során megváltozó elemek feldolgozását pedzegetik.

Egy épület hosszú idő alatt kel valóban életre. A megtervezésétől az épület megépítéséig sok dilemma, probléma és megoldás születik. Ezekből természetesen nem mind látszik a végterméken. Ezért érdekes, hogy a 3h kiállításán a kulisszák mögé pillanthatunk, hiszen nemcsak a tökéletes eredményt mutatják be a tervezők, hanem a szakma esetlenségeit és rejtett szépségeit is. Emberi oldalát, ha úgy tetszik.

3h építésziroda | Eszterházy-kastély

3h építésziroda | Eszterházy-kastély

// /

Megnyitó: 2018. október. 10. 18.00 óra | Megnyitja Karácsony Tamás DLA | Helyszín: FUGA 1052 Budapest, Petőfi Sándor utca 5. | Látogatható: 2018. október 11 – 24.

Műhelybeszélgetés: 2018. október 17. 19.00 óra, Ekler Dezső DLA, Golda János DLA

Facebook esemény: ITT! 

Forrás: sajtóközlemény