„Zero waste” gondolkodás a divatban – Németh Nini tervezői világa


Németh Nini divat-és textiltervező nem hagyományos módon közelit a tervezéshez: zero waste szemlélettel alkot. A természet tisztelete nem csupán hivatásában és hamarosan debütáló márkája esetében, de a mindennapjaiban is nagy jelentőséggel bír.

Nini a Moholy- Nagy Művészeti Egyetem MA Divat-és Textiltervezés szakán diplomázott 2015-ben, az alapképzés tanulmányaimat is itt folytatta BA Textiltervezés szakon, illetve Erasmus tanulmányi ösztöndíj keretén belül eltöltött egy szemesztert a London College of Fashion-ben.

„Ez egy nagyon izgalmas kitekintés volt számomra, hiszen kötő, azon belül pedig férfiruha szakra kerültem, míg itthon női ruha szakon tanultam. Tehát egy teljesen más, alapanyag felőli megközelítésre volt szükség, ami tovább fejlesztette tervezői képességeimet.”

Szakmai gyakorlatát a USE Unused hazai márkánál végezte, egyetemi éveivel párhuzamosan pedig saját márka építésébe kezdett társaival. Így betekintett fiatalon egy márka működésébe, a profitorientált ruhagyártásba, szériázásba, gyártás-szervezésbe, értékesítésbe. Emellett számos hazai és külföldi pályázaton szerepelt (Gombold Újra!,Young Creative Chevrolet, Essential Looks, Marie Claire Fashion Days, stb. ).

„Ezt követően két és fél évig dolgoztam tervezőként az Artista hazai márkánál, illetve ezzel párhuzamosan 2 alkalommal is elnyertem a Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíjat, melynek keretein belül a zero waste szabászati technológiával foglalkoztam.”

Milyen misszió mentén alkot, és mit jelent a zero waste a divattervezésben?

„Amióta felvételt nyertem az egyetemre, és bekerültem a textil szakra, érdekeltek a nem klasszikus értelemben vett szabászati módok. Eleinte talán ösztönösen, majd később, amikor kellő tapasztalatra tettem szert a témában, megfelelő szaktudással párosulva, és kezdett körvonalazódni az a bizonyos ‘egyéni hang’, már szándékosan kerestem és törekedtem az új megoldásokra. Gyakran nem a terveimhez készülnek szabásminták, hanem a szabásminta elkészítése vezeti a tervezést.”

Szakdolgozatában az alternatív szabászati technikákkal foglalkozott, és a kutatás folyamatában bukkant a zero waste mozgalomra.

„Megtetszett benne az, hogy az egész folyamat egy nehéz logikai, matekos megközelítést igényel; minden centiméter számít, egyetlen méret megváltoztatása befolyásolja az egész szabásminta kialakulását. A mintán belül az elemek úgy helyezkednek el, hogy egyik a másiknak a pozitívja, illetve negatívja, mely számomra egy nagy összefüggő harmonikus és organikus vonalrajzzá áll össze a végén, ami nagyon izgalmas.”

A hivatásban keresett alternatív megoldások és az életmód, valamint a szemlélet is szorosan összekapcsolódik a tervező esetében.

„A másik fontos aspektus, ami miatt ehhez a technikához nyúltam, az az életmódommal és szemléletem változásával függ össze. A mindennapokban is a fenntarthatóbb élet megoldásait keresem, és arra törkszem, legyen szó bevásárlásról, táplálkozásról, stb. Mely erősen meghatározza az utóbbi éveimet. Nem volt kérdés számomra, hogy a munkáimnak is ez legyen az alappillére.”

A tervező egy nagyon fontos problémára reflektál a tervezői identitásának segítségével. Fontos megjegyezni, a tervező is kiemelte, hogy a zero waste nem újkeletű találmány, mindössze mostanság került újra a köztudatba.

„A ‘zero waste’ nevű mozgalom felhívja a figyelmet a minél kevesebb, ideális esetben nulla hulladék termelésére a ruhagyártásban. Ez egy komplex etikai, gazdasági és környezetvédelmi szemlélet a fenntarthatóság jegyében. Lényege, hogy a tervezési és gyártási folyamat során nem keletkezik hulladék, így nem vész kárba feleslegesen anyag, illetve nem kell azokat elégetni, vagy föld alá temetni, védve levegőnk, növényeink, állataink, földjeink, folyóink és saját magunk egészségét. A tervezést tehát a szabásminta kialakítása vezeti, annak az elkészítése maga a tervezési folyamat. A hagyományos ruhagyártás úgy néz ki általában, hogy egy terv vagy modellrajz alapján elkészül a szabásminta az anyagfelesleget és felhasználást figyelembe nem véve, hiszen az a tervezésbe nem szól bele.”

Pillantsunk kicsit az elkészült ruhadarabok mögé… Miként készülnek, milyen tervezői attitűd befolyásolja a létrejöttüket?

„Gyakran az alapanyagból, annak tulajdonságaiból indulok ki, majd addig „gyúrom” hozzá a szabásmintát míg egy kerek egész nem lesz belőle. Alapvetően jellemző a stílusomra, hogy funkcionális. A termék elkészítési folyamata és megvalósítása maga az üzenet, és ez befolyásolja a forma kialakítását. Mindezért, a szabászaton alapuló formalista megközelítés a célom, a díszítő vagy esztétikai funkciók felett.”

S fölmerülhet a kérdés: miből inspirálódik a tervező?

„Ami mostanában a leginkább inspirál az a természet, és természet felé fordulás. Az, hogy természetes és minőségi dolgok vegyenek körül. Ez mindenre kiterjed, munkáimban is erre törekszem. Hamarosan debütál a márkám, mely egy vegán, zero waste táska márka, melyhez a Pinatex ananász levélből készült anyagot használom.”

A fiatal alkotó munkásságával és életfilozófiájával is folyamatosan reflektál a körülöttünk lévő világra, a környezetszennyezés égető kérdésére, és megoldást keres rá a divatiparon belül.

// /

Németh Nini INSTAGRAM

Szerző: Lengyel Zsanett