MOME After: Hodován Zsuzsanna


Hodován Zsuzsi életpályája meglehetősen sok vargabetűt írt le a MOME-ra való bekerülését megelőzően: 2008-ban, érettségi után az ELTE biológia szakán kezdte meg tanulmányait, majd egy év múlva Párizsba költözött. Két évvel később, hazajövetele után síoktatónak tanult, majd a következő évben felvételt nyert a METU környezetkultúra szakjára, melynek elvégzését követően egy évet dolgozott belsőépítészként – mindeközben továbbra is folytatva a síoktatást. 2015-ben elsősorban ékszertervezőnek jelentkezett a MOME-ra, de a formatervezés is érdekelte, és mivel a formás felvételi két nappal előbb volt, ahol jól sikerült a felvételi beszélgetése, végül megcserélte a sorrendet, így került a formatervező MA szakra, ahol idén diplomázott le. Kezdetben junior service designerként, és projektmanagerként kezdte az EMPX Solutions Kft.-nél, ahol employee experience tervezéssel foglalkozott. Jelenlegi munkáját tekintve szabadúszó vállalkozó; 2017 óta van egyéni vállalkozása, ahol designstratégiák kidolgozásával foglalkozik.

Mit szerettél a legjobban az egyetemi éveid alatt, és mi volt az, amivel a leginkább küzdened kellett?

A MOME-n kitárult számomra egy új világ, végre úgy éreztem, hogy olyan tárgyakat hallgatok, amik mindig is érdekeltek. Megtanultam véleményt formálni és kérdezni, prezentációt készíteni és előadni. Az iskola összehozott olyan emberekkel, akikkel jól együtt tudok gondolkodni és dolgozni, és akik igazi barátokká is váltak számomra. Amivel állandóan küzdenem kellett, az a szakmai lemaradás volt, amit az előző iskolákban nem kaptam meg pl. designelméleti tudást. A végén pedig már az iskola köteléke jelentett kihívást.

Volt olyan dolog, amit jó lett volna tudnod, miután befejezted az egyetemet, de senki sem készített fel rá, mikor kikerültél a munka világába?

Bár az iskolai években végig dolgoztam, az mégis meglepett, hogy mennyire nem tudom az első lépéseket. Jó lett volna, ha több szó esik arról, hogy egy designernek milyen lehetőségei vannak, hogyan induljon el. Milyen karrierút áll előtte, hogyan érvényesítheti önmagát – és itt nem a self-brandingre gondolok, hanem az általános üzleti tárgyalásokra, árajánlat adásra, önértékelésre stb.. Ehhez lehetett volna valid helyzeteket felállítani iskolai környezetben.

Mennyiben érzed úgy, hogy a jelenlegi munkádban kiteljesedhetsz és megvalósíthatod önmagad?

Úgy gondolom, hogy az ember minden munkában megtalálhatja önmagát, de külön képesség kell ahhoz, hogy a megrendelőkkel együtt történjen ez meg. Én ettől a meghatározott keretrendszertől nevezem kreatívnak ezt a szakmát.

Mikor érezted magad a legelégedettebbnek az elmúlt pár évben?

Amikor felvettek 2015-ben a MOME-ra, a helyemen éreztem magam, mert olyan gondolatokkal találkoztam, amik meghatározták a pályámat és az életemet. Továbbá 2017 augusztusában, amikor a MOME service design tanfolyamjának elvégzése után egyből kaptam junior service designer egy munkát, teljes állásban. Munkavállalói élménytervezés volt a feladat, ezen belül az EMPX Solutions Kft. szolgáltatását kellett kifejleszteni. A diplomamunkám most bekerült a Graduation Project 2018-ba. Jelenleg pedig elégedett vagyok azzal, hogy egy nagy céggel tárgyalok új lehetőségekről, de Franciaországban is alakul egy izgalmas projekt, ahol önfenntartó falvak tervezése lenne a feladat. Ezeket mindenképp az elégedettségi listára tenném.

Milyen víziód van a jövőre nézve?

A vízióm az, hogy dolgozhassak társadalmat formáló projektekben; olyan területeken lássak el feladatokat, ahol csak most kezdenek el designereket alkalmazni, pl: oktatás, egészségügy. Saját munkáim közül annak örülnék, ha megvalósulna egy, a köztéri higéniával foglalkozó felvetésem.

// / 

MOME After sorozatunkban korábban Nagy Sára Vilmával és Kudron Annával készítettünk interjút.

Szerző: Diera Eftimia