Innováció és kényelem – Beszámoló a Moholy Extra kiállításról


Március 28-án nyílt meg a Moholy Extra kiállítás a Zipernowsky Házban. A Moholy-Nagy László Formatervezési Ösztöndíj három évtizede nyújt lehetőséget fiatal tervezőknek, hogy szakterületükön még jobban el tudják mélyíteni tudásukat. Tavaly hét designer vehetett részt az ösztöndíjprogramban, aminek keretein belül – akár gyártói együttműködéssel is – kivitelezhették terveiket.

Bálint Gábor

A klasszikus társasjáték és a virtuális világ keresztezésével létrejött ATMO – interaktív társasjátékkonzol tényleg a jövőbe repíti a felhasználókat. A szerkezet tulajdonképpen egy asztalból és egy kivetítőből áll, az AR technológia segítségével pedig a társasjátékok végtelen tárháza állhat rendelkezésre. Az eszköz praktikus kialakításának köszönhetően – és a kor elvárásai szerint – hordozható.

Kiss Dorottya

A kikapcsolódásnak és a kultúrának, különösképpen hazánkban, elmaradhatatlan eleme a bor és borkóstolás. Kiss Dorottya egy olyan kompakt standrendszert hozott létre, ami könnyedén szét- és összeszerelhető, így alkalmas lehet akár fesztiválokon való kitelepülésre is. A rétegelt lemezből készült pult felületet biztosít a hirdetéseknek, ezen felül személyre szabható, de a komplex tárolóegységről és asztalfelületről is gondoskodik.

  • Fotó: Pálmai Gergő

Kovácsik Bence

A kiállítás harmadik és egyben utolsó bútorterve a minimalizmus jegyében született. Aligha van egyszerűbb és praktikusabb bútor az asztalnál, talán pont ebben az egyszerűségben rejlik a tervezői kihívás. Kovácsik Bence rétegelt lemezből alkotta meg moduláris felépítésű íróasztalát, a lehelet vékony hajlított lemezzel játékosan töri meg a bútor szögletes formavilágát.

Kovács Ágnes

Kovácsik Bence íróasztala tökéletesen illeszkedik Kovács Ágnes bőrből készített, növényi cserzésű lakáskiegészítőihez. A tervező tanulmányozta a hagyományos bőrmegmunkálási technikákat, ami látszik is az elkészült munkákon: a kézművesség, a kézi varrás és a természetes anyagok a legmagasabb minőség érzetét keltik. A kollekcióban szerepel még magazintartó, kosár és ceruzatartó is.

  • Fotó: Farkas Márton

Vándor Krisztina

Krisztina szőtt gyapjúból készült lakástextil-kollekciójával nyerte el a zsűri tetszését. Az alkotó fő inspirációs forrásként a víz közelségét és a Balaton látványát választotta. A tervezés során szem előtt kellett tartania, hogy a kézzel szőtt prototípusok gyárilag is előállítható, géppel készült mintakollekcióvá tudjanak válni.

  • Fotó: Tarján Gergely

Nagy Ádám

A KOOA nevet viselő polimer cipőkollekció felveti a mostanában egyre hangosabb kérdést: mi lesz a műanyag sorsa? Szerencsére a környezettudatos cipőrajongók is megnyugodhatnak, hiszen Nagy Ádám egyik elsődleges tervezési szempontja az újrahasznosíthatóság volt. Ráadásul nemcsak a cipő utóéletét vette figyelembe, hanem az előállítás körülményeit is, a fenntarthatósági szempontok ellenére – és a többi etikus márkával szemben – egy pár cipő ára így sem haladja meg a 100 dollárt.

  • Fotó: Nagy Ádám

Szabó Dóra

Dóra az egyik legnagyobb textilipari szakvásáron, a frankfurti Heimtextilen tapasztaltakból merített ihletet. Egy nem kevesebb, mint hatvandarabos kollekció elkészítésére vállalkozott, aminek az inspirációját a természet és a városi környezet benyomásai jelentették. A textíliákat elnézve nem csodálkoznánk, ha a soron következő textilvásáron már Szabó Dóra munkáival is találkozhatnánk.

  • Fotó: Darvasi Dóra

// /

A díjazottak munkái április 26-ig megtekinthetők a Zipernowsky Házban.

Szerző: Antal Éva