Egy könyv: 60 anyag – Pitenyák Boglárka vertikálisan növekvő sketchbookja


Először kézbe venni Pitenyák Bogi sketchbookját nem volt épp átlagos élmény. A rajzok, skiccek és kollázsok mellett különféle talált képek és szövetminták is helyet kapnak benne. Ezek jórésze anyagismereti kutatások révén került a füzetbe, de gyakran emlékekhez vagy tervezéséhez kötődő elemekkel is növeli a könyv tartalmát.

Sketchbookját legszívesebben utazások alkalmával viszi magával. Az út során szereti megörökíteni a helyek látványát, és egyfajta vizuális-materiális naplót hoz létre belőlük. Pillanatokat, konkrét szituációkat rögzít, amelyek újbóli fellapozásával ismét átélheti az adott hangulatot. Az elmúlt nyár emlékei elevenednek meg a vázlatfüzetben, ami mindenhol ott volt vele: a tengerparton, a vonatúton, kellemes délutánokon, baráti összejöveteleken és azok elkapott jeleneteiben.

Egy ilyen alkotási folyamatnak egyszer én is tanúja lehettem, mikor augusztusban egy tábor keretében workshopvezető munkatársak voltunk. A tábor már több napja folyt, napi háromórás alvásokkal megszakítva, mikor az ebédutáni szünetben kiültünk egy asztalhoz beszélgetni. Bogi kezében már ott volt a sketchbook, és pillanatok alatt megörökítette a pillanatot. Úgy tűnik a könyve nemcsak neki segít megőrizni az emlékeket, hiszen ez az élmény számomra is felejthetetlen marad.

// /

Szerző: Szabó Ádám