A Dior-ház történelme – Képek a Victoria & Albert Museum tárlatáról


Vannak kiállítások, amikről már megnyitásuk előtt sejthető, hogy rengeteg látogatót fognak vonzani. Nem kivétel ez alól a Christian Dior: Designer of Dreams c. tárlat sem, ami nem kisebb célt tűzött ki, mint a Dior-ház – több mint 70 éves – történelmének bemutatását.

French fashion designer Yves Saint Laurent (1936 – 2008) in London, 11th November 1958. He is preparing for the following day’s Dior Autumn collection show to an audience including Princess Margaret, at Blenheim Palace. (Photo by Popperfoto/Getty Images)

A Haute Couture világ egyik legismertebb háza a Dior, még a divat iránt kevésbé érzékeny közönség számára sem ismeretlen. Nem meglepő tehát, hogy a kreativitás, az autentikusság, az ösztönös tervezés és elegancia szinte sugárzik a kiállítóterekben. A kurátorok a Dior-ház történelmén és emlékezetes alkotásain keresztül ünneplik Christian Dior nagyságát, illetve a divatház további tervezőit, legyen szó Yves Saint-Laurent-ről vagy akár Raf Simons-ról.

Körülbelül ötszáz Dior-világhoz köthető sketch, magazin, ruhadarab és kiegészítő látható, többek között a The New Look darabjai – amik a derék karcsúságával a klasszikus, finom nőies vonalakat hangsúlyozták –, vagy éppen Margit hercegnő 21. születésnapi ruhakölteménye. Az igazi rajongók számára külön öröm, hogy nem minden darab került vitrinbe, így testközelből is megtekinthetőek. Persze az igazsághoz – és a cikk első felvetéséhez – hozzátartozik: sajnos jó előre elfogytak már a jegyek. Ha kárpótlásra nem is vállalkozunk, azért bemutatjuk a kiállítás fontos, szép, izgalmas vagy éppen ikonikus részleteit.

V&A_Christian Dior Designer of Dreams exhibition_Atelier section (c) ADRIEN DIRAND (13)

V&A_Christian Dior Designer of Dreams exhibition_Ballroom section (c) ADRIEN DIRAND (22)

V&A_Christian Dior Designer of Dreams exhibition_Designers For Dior section (c) ADRIEN DIRAND (23)

V&A_Christian Dior Designer of Dreams exhibition_Historicism section (c) ADRIEN DIRAND (5)

Princess Margaret (1930-2002), photo Cecil Beaton (1904-80), London, UK, 1951. © Cecil Beaton, Victoria and Albert Museum, London

// /

Szerző: Lengyel Zsanett