Design Manifesto ’19 – Tervezői manifesztum a poszt-internet generációra szabva


A modern design története nem szűkölködik manifesztumokban: Marinetti futurista manifesztumától kezdve az olyan designetikai kiáltványokon keresztül, mint a First Things First vagy Dieter Rams designelvei egészen Milton Glaser személyes hangvételű Tíz dolgáig meghatározó az a fajta töredékes beszédmód, amiben a tervezők kinyilvánítják szakmai hitvallásukat. A manifesztumot tekinthetjük bevett formulának, ahogy erre Filip Tyden & Gemma Holt manifesztum generátora is rámutat; ma pedig már a paródiától a vállalati hiszekegyig számtalan változatát ismerjük. Visky Dóra tervezőgrafikai mestermunkájában ezt a gazdag műfajt gondolta újra saját vizuális megoldásain és az Instagramon keresztül. 

Hol lehet helye a manifesztumnak 2019-ben? Teszi fel a kérdést Visky Dóra, és a közösségi média platformjain kezd el keresgélni: kiáltványplakát mint instaposzt! 24 darabos sorozatának megalkotásában #poster-a-day Instagram „mozgalom” inspirálta, amelynek keretében a világ minden szegletében napi rendszerességgel hoznak létre digitális plakátokat.

Design Manifesto ’19 című diplomamunkája előtanulmánnyal indult: a tervező 102 napon keresztül osztott meg egy-egy plakátot a virtuális térben. A projekt végül egy összefüggő, 24 mozgó plakátból álló sorozat megalkotásával és publikálásával zárult. Ezek a digitális manifesztum-töredékek azt a 24 kiáltványt dolgozzák fel, amelyeket Marco Campardo és Lorenzo Mason az M–L–XL design stúdiótó alapítói és Cosimo Bizzarri a COLORS Magazine volt szerkesztője válogattak és adtak közre 2014-ben.

„A posztersorozat célja a jövőbeli tervező generációk figyelmének ráirányítása a design etikai vonatkozásaira”

– olvashatjuk Visky Dóra műleírásában. Ehhez pedig biztonságos választásnak bizonyul, hogy javarészt olyan tervezők kiáltványaiból szemezget, akik már beírták magukat a modern design történetébe.

Design Manifesto ’19 mozgó plakátjainak legizgalmasabb aspektusát az a mozzanat jelenti, amikor a jelentés képi átfordítása megtörténik. A szavak maguk is félig vizuális kódokként működnek, és egyszerre képezik a szöveg és a kép alapját. A tervező a plakátok grafikai koncepcióit két csoportba osztja: vagy az adott manifesztum szerzőjének munkásságából értelmez újra meghatározó elemeket és helyezi őket új kontextusba, vagy az adott szövegrészlet üzenetét erősíti fel különböző mozgásokkal és vizuális hangsúlyokkal. A szöveges és képi jelentés lebegése, a kettő közötti folyamatos játék jelenti a mozgatórugóját Visky Dóra insta-posztereinek.

Tömör statementek, design-hitvallások közösségi médiára hangolva. A Design Manifesto ’19 mozgó tipográfiái a poszt-internet generáció számára kalibrálják újra a modern design történetének egyik legkedveletebb szöveges műfaját. Ezzel pedig az analóg és digitális médiumok között is eldől a mérleg: a nyomtatott kiáltvány itt elfolyó bitposzterré válik. Kérdés, hogy az üzenet miként módosul az átültetés során, és az online képrengetegen mennyire képesek átütni a designetika vagy a társadalmilag elkötelezett tervezés szlogenjei. Milyen jelentőséggel bír egy-egy grafikailag felerősített Dieter Rams vagy Milton Glaser töredék az Insta-feedben? Visky Dóra mestermunkája ilyen szemponból is érdekes kísérletnek tűnik.

// /

A mestermunka témavezetője Marcell Tamás, konzulense Ulrich Sára volt. 

Kövessétek Visky Dórát INSTAGRAM-on!

Szerző: Schneider Ákos