Mitől pad egy pad? – Kis léptékű kísérleti építészet Balaton-felvidéken

A Széll Kálmán tér rekonstrukcióját is jegyző építész stúdió ezúttal kis léptékű, experimentális projekttel jelentkezett. A Balaton északi partján fekvő Szent-György-hegyen létrehozott pad a stúdió első kísérleti munkája, amelyet saját kezűleg oldottak meg a tervezéstől az utolsó kalapácsütésig. 

„Kísérleti ötlet és kísérleti kivitelezés: egy építészeti feladat megoldása kicsit másképp.” 

– olvashatjuk a projekt leírásában; és a kicsit másképp” itt valóban nyitást jelent egy alternatív építészeti gondolkodásmód felé. Megmutatja, hogy olcsó anyagokból, kis léptékben is létre lehet hozni valami értékeset.

A Szent-György-hegy szőlővel borított lejtőin a stúdió építészei a kezdetektől fogva együttműködtek a helyi borfesztivál szervezőivel. A tervezési program nyitott volt, és szabad mozgásteret biztosított a tervezők számára. Olyan felvetésben gondolkodtak, amely képes kiegészíteni a természetes környezetet; nem konkurál, hanem rezonál a táj adottságaival.

Valami egész apró beavatkozás, egy hely, megállni, szemlélődni, leülni.  Egy pad.”

Az építész stúdió kísérletett tett rá, hogy a választott tárgy funkcionális és formai visszabontásával újraértelmezzék magát a „pad” fogalmát. Mitől pad egy pad? – merül fel a kérdés. A saját egyedi válaszuk megtalálásához a szőlőföldek karói és a hegy bazaltorgonái adták az ihletet. Az ülőfelületet minden mechanikus kapcsolat nélkül, az akác karók szoros egymás mellé sorolásával hozták létre. A leülés pillanatát pedig a látványnak ellentmondó kényelem teszi különlegessé.

A borászatok közt, a pad építőelemeit használva, párhuzamos akác karók mutatják az utat.

// /

Tervezés és kivitelezés: építész stúdió

Év: 2019 | Helyszín: Szent György-hegy

Fotó: Kenéz Gergely