„Az iskolákban időszerű összekötni a környezettudatos oktatást a vizuális kommunikáció eszköztárával” – Interjú Beliczay Zsófiával


Beliczay Zsófia a Környezettudatosság integrálása a vizuális nevelésbe című szakdolgozatával olyan területen végzett kutatást, amely nemcsak a saját, de a jövő generációi számára is perspektívát nyithat. Az általa fejlesztett oktatási programban a tanulók olyan kérdéseken gondolkodhattak, mint a hulladékhasznosítás, a rovarfajok fenyegetettsége vagy környezetünk zöldítése. Ebben pedig olyan technikai eszközök voltak segítségükre, amelyeket egyébként is nap mint nap használnak. Zsófia Design- és vizuálisművészet-tanár szakon végzett munkáját a MOME rektori különdíjával ismerték el.

Honnan indult, mire épített a diplomamunkád?

Design- és vizuálisművészet-tanárként gyakorlaton vettem részt a Képző- és Iparművészeti Szakgimnáziumban. Ez lehetőséget teremtett rá, hogy olyan témával készüljek a megtartandó óráimra, amit magam is szívügyemnek tekintek. A szakdolgozatomban pedig már ezeket a fenntarthatóságra nevelés jegyében tartott óráimat is elemezhettem. Sokszor és sokan tudatában sem vagyunk annak, hogy a viselkedésünkkel szennyezzük bolygónkat. Ennek az egyik oka, hogy nincs kellő tájékoztatás sem a veszélyekről, sem pedig a veszélyek kialakulásának okairól. Pedagógusként hatással tudok lenni a gondjaimra bízott gyerekekre, és olyan szellemben nevelhetem őket a vizualitás eszköztárát használva, amik a változást jó irányba idézik elő.

Mi jelentette a kutatásodban a legnagyobb szakmai kihívást?  

Az, hogy hogyan lehet a világ jövőjét veszélyeztető környezeti problémákat és az ehhez kapcsolódó felelősségünket beleszőni a művészeti oktatásba, a vizuális nevelésbe, mindezt úgy, hogy a diákok kinti környezetben vagy azzal interakcióba kerülve kreatívan alkossanak.

Miért esett erre a témára a választásod?

A Földünket veszélyeztető pusztulásért mindannyian felelősek vagyunk. Az, hogy ezt felismerjük, még nem idézi elő a változást, de ha konkrétan tudjuk hogyan viselkedjük, hogy ez ne így legyen és ezt meg is tesszük, az már igen. A vizuális kommunikáció eszköztárával időszerű összekötni a környezettudatos oktatást az iskolákban. A vizuális nevelés órák ennek remek táptalajai, főleg ha a gyerekek által szívesen használt – ma már mindennapjaik részévé vált – technikai eszközökre, mobil applikációkra is támaszkodunk. A mintaórák alatt olyan környezet- és természetvédelmi kérdéseken gondolkozhattak el a tanulók, mint a hulladékanyagok továbbhasznosítása, a kihalással fenyegetett rovarvilág és környezetünk zöldítésének lehetősége.

Pedagógusként mit jelent számodra ez a projekt?

A fenntartható fejlődés lényegét megértetve a tanulókkal, olyan választópolgárok nevelődnek ki, akik környezettudatosan élnek, tevékenykednek, és a döntéshozókat is ráveszik, hogy a világot a fenntartható fejlődés útjára vezessék. Remélem, hogy a diákokban tudatosítottam, hogy óvják, és lehetőségeik szerint védjék környezetüket. Leendő művészként módjukban áll, hogy ilyen szellemiségben, másokat is a bolygónk védelmére érzékenyítve, alkossanak a közeli és távolabbi jövőben.

Most, hogy a diplomával lezárult egy fejezet, merre tovább?

Remélem, hogy a közeljövőben lesz lehetőségem a felnövekvő generációt ezen értékek mentén nevelni, és rajtam kívül is sok pedagógus csatlakozik a környezeti nevelést szívügyének tekintők egyre bővülő családjához.

// /