Nyári visszatekintő: Sziget X MOME


A Sziget Fesztivál egyik legszerethetőbb helyszíne és kulturális oázisa 2019-ben is az ArtZone volt. Kreatív programok várták a fesztiválozókat; a közreműködő művészek, társulatok, alapítványok és művészeti egyetemek száma pedig megközelítette a két tucatot, ami már önmagában is garancia volt a színes programpalettára.

A workshop-zónában a látogatók részesei lehettek egy izgalmas alkotásfókuszú közösségi élménynek. A képző- és iparművészeti csoportok, galériák mellett teret kaptak a művészeti intézmények – így a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem – hallgatói is.

Tavalyhoz képest előrelépést jelentett, hogy a MOME fiatal tervezői idén már két sátorral is jelen voltak az ArtZone-ban, sötétedés után pedig fényinstallációval dobták fel a Sziget ezen szegletét.

„Nagyon jó érzés volt látni, hogy workshopjaink több generáció képviselőjét is megmozgatták. Egyik kedvenc emlékem, hogy míg egyik asztalunknál egy huszonévesekből álló csapat Ed Sheeran dalszöveges transzparenst gyártott, addig a másik sarokban egy ovis “szitizen” édesanyjával éppen a Bauhaus formavilágát megidéző levelezőlapot készített.”

– számolt be róla Gyertyános Juli, a MOME-es programok koordinátora.

Egytemi workshopokban tehát nem volt hiány… a tape art, a suminagashi japán márványfestés, a képeslapmintázás között választhattak a fesztiválozók. A környezettudatosság jegyében pedig magbombákkal szórhatták meg a Hajógyári-sziget ütött-kopott talaját.

// /

Képek forrása: Sziget Fesztivál