Újabb nemzetközi szervezettel indít mentorprogramot a Magyar Divat & Design Ügynökség


A neves olasz Istituto Europeo di Designnal (IED) közösen indít design SPEED néven mentorprogramot a Magyar Divat & Design Ügynökség olyan már stabil, akár külföldi tapasztalattal is rendelkező magyar formatervezőknek, akik elkötelezettek cégük további fejlesztése érdekében. A megállapodás értelmében az IED szakmai mentorai hat modulos előadássorozatot tartanak a mentoráltaknak, de a program részét képezi személyes konzultáció, illetve egyéni projektmunka is. A cél, hogy a magyar tervezők nemzetközi szinten is elismert designszakértőktől kapjanak támogatást, amely segítségével sikeresen fejleszthetik a márkájukat. 

Az IED világszerte ismert olasz designintézet, amely 50 éve működik, és méltán híres oktatóiról, akik a legelismertebb designszakértők közül kerülnek ki. A szakemberek a magyar tervezők számára előzetesen kiküldött kérdőív alapján feltérképezték a cégek egyéni szükségleteit, és ez alapján az MDDÜ szakmai képviselőivel közösen állították össze képzési csomagot és jelölték ki a meghívott olasz előadókat. A design SPEED mentorprogramban való részvételre az IED és az MDDÜ egy 5 tagú szakmai zsűri zsűrivel közösen (Dr. Horváth Judit, Magyar Iparművészeti Múzeum Kortárs Dizájn Főosztályának vezetőjeMajcher Barbara Magyar Formatervezési Tanács vezető főtanácsosaOsvárt Judit Design Hét Budapest kurátoraHosszú Gergely, Red Dot Díjas formatervezőSzőke Gábor Miklós, szobrászművész, designer), szakmai szempontok alapján az alábbi 6 márkát választotta ki: KOMONKA, Multifelt, POSITIOCollectivesixay furniture, Viaplant és YOZA. 

A magyar mentoráltak feladatait egy olasz professzor koordinálja majd, aki lépésről lépésre követi az egyes cégek munkafolyamatait. Az IED által nyújtott oktatási csomag hat know-how modult tartalmaz, valamint egyéni konzultációt és egy személyre szabott projektmunka elkészítését. A hat modul két fő témakörre épül: Design Marketing Program és Design Management Program, melyek az alábbi szakterületekre fókuszálnak a képzés során: Analízis, Kutatás és Üzleti pozicionálás, Innováció, Kreatív management, Termékfejlesztés, Brand management és kommunikáció.  

A szervezetünk mindig is az olyan együttműködésekben és projektekben hitt, amelyek a kreatíviparon belül történő fejlesztésekre és növekedésre koncentrálnak. Nagy örömünkre szolgál ezért, hogy az MDDÜ-vel megkötött együttműködési megállapodás révén kapcsolatba kerülhetünk Magyarországgal, és a helyi formatervezőkkel. Az eddigi tapasztalataink alapján úgy gondoljuk, hogy a magyar designerek számára alapvető fontosságú, hogy megerősödjenek abban az identitásban, amely hidat képezhet a nemzeti tradíció és az egyre sokszínűbb, táguló nemzetközi piac elvárásai között. Az IED képzése pedig ebben is segítséget nyújt nekik – fogalmazott Giovanni Ottonello, az Istituto Europeo di Design művészeti vezetője.  

A design SPEED mentorprogram célja előbbi mellett, hogy a mentoráltak felismerjék cégük, tevékenységük kritikus pontjait, illetve, hogy sikeresen pozícionálják saját márkájukat. Ennek köszönhetően a nemzetközi piacon is jobban megállhatják majd a helyüket, erősítve ezáltal az országimázst is. 

 Büszkék vagyunk arra, hogy egy ilyen szakmai múlttal rendelkező intézet oktatóival közösen tudunk tenni a magyar design ágazat fejlesztése érdekében. Az olasz design szcéna kiemelkedőnek számít az európai országok körében, ezért az MDDÜ már korábban is részt vett olasz designeseményeken, legutóbb például a milánói BRERA-n biztosítottunk kiállítási lehetőséget magyar formatervezőknek. A visszajelzések nagyon pozitívak voltak, ez is tovább erősítette bennünk azt a szándékot, hogy olasz szakemberekkel dolgozzuk ki a design SPEED mentorprogram oktatási rendszerét” 

– mondta el Bata-Jakab Zsófia, az ügynökség vezetője.  

Az ügynökség a 2018-as indulása óta folyamatosan monitorozza a magyar designvállalkozásokat, illetve kezdeményez párbeszédeket az iparági szereplők között. Ezekből a dialógusokból kitűnik, hogy a forráshiányból adódó nehézségek mellett az üzleti világban előforduló problémákra sok esetben – a releváns üzleti tudás hiányában – nem tudnak megfelelően reflektálni ezek a vállalkozások. Így annak érdekében, hogy a magyar designmárkák a nemzetközi piacon is sikeresebben megállják a helyüket, illetve a tervezők sikeresen tudják menedzselni a saját márkájukat, az üzleti tudás elengedhetetlen. 

// /

Forrás: sajtóközlemény

Fotókredit: HFDA The Full dog