Zárójelbe tett természet


Az installáció “ember és természet” kapcsolatának disztópikus vízióját vetíti elénk: a zárójelbe tett természet csak éppen annyira létezik, hogy minket szolgáljon, egyébként csak történelem. Létezésünk ilyen módon hosszútávon elképzelhetetlen, a környezetünkkel való kollektív bánásmód mégis erre tereli társadalmunkat: elszakít minket a természettől.


A tengerszint emelkedésével a hollandiai Terschelling szigete – a Föld számos más szegletével együtt – hamarosan eltűnik, átalakul. Az installáció egy archívum-szerű térsort jelenít meg.

Mit tartalmazna az a Terschelling szigetére épített archívum, mely a sziget létezésének részleteit őrizné? Emlékek, tárgyak, hangok, dialektusok? Élőlények? Az installáció ezen kérdésekre keresi a választ…

1.) TUTAJOK

A vizek meghódításának legegyszerűbb és legősibb módja. Egyfajta úszó hajléknak is tekinthető, hiszen utasai életük minden aspektusát kénytelenek magukkal szállítani ebben az apró menedékben.

2.) BŐR

Egyes elméletek szerint egy “élő” épület három elemből áll: csontváz (struktúra), izom (belső terek) és bőr (homlokzat). Tutajaink a létezés e keskeny mezsgyéjén találhatók.

3.) TÁBOR

Egy ideiglenes közösség együtt táborozik le szekereivel az út mellett, hogy éjszakára egy erődítményt, telepet alkosson.

4.) LÁMPÁK

A terschellingi “lakozás” jelképeként összegyűjtöttünk 11 különböző lámpát, melyeket egyenként a tutajok belső terében helyeztünk el.

5.) HANGOK

Templomi szertartás, buszút, kocsmai élet, focimeccs, élelmiszerbolt… Olyan hangokat rögzítettünk a szigeten, melyek az emberi jelenlétet kommunikálják. Mindegyik tutaj befogadott egyet közölük.

studioB

A studioB a MOME Építészeti Intézete mellett Baló Dániel és Bene Tamás vezetésével működő stúdió. A stúdió keretében szervezett szemináriumok, előadások, workshopok és kurzusok a napjainkban elterjedt “spatial design” fogalma köré rendeződnek, amit főként az ember és természet kapcsolata felől közelítenek meg. A stúdió arra igyekszik bátorítani a diákokat, hogy az építészet szigorú formáitól, szabályaitól és a funkcionalitástól elszakadva absztrakt gondolatokat és állításokat fogalmazzanak meg felhasználva, és átalakítva az építészhallgatóként rendelkezésükre álló eszközöket.

Az installáció a hollandiai Oerol Festival és a budapesti Placcc Fesztivál együttműködésében, a LAND (Land stewards AND artists) project részeként valósult meg. A LAND projektet az Európai Unió Kreatív Európa Programja támogatja.

// /

A projekt a studioB vezetésével, a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Építészeti Intézete kreditált kurzusának részeként valósult meg.

A stúdió honlapját ITT találjátok!

Oktatók: Baló Dániel László, Bene Tamás

Hallgatók: Domokos Kázmér, Dresch Katalin Anna, Fazakas Imola Erzsébet, Fodor Zsófia, Hegyi Fanni, Heim Lehel, Krusinszky Kitti, Pintér Sára Lilla, Sebestyén Noémi Éva, Técsi Zita Mária, Zachár Dorottya

Hegesztők: Galbács Márton, Bene Márton, Vujovits András, Jurasics László

Projekt koordinátor: Nánay Fanni

Fotók: studioB