Nemzetközi építészstúdiók hódítják meg Veszprém legnagyobb lakótelepét


Péntektől a Design Hét keretén belül öt iroda egy-egy kreatív beavatkozás mentén értelmezi újra, egészíti ki Veszprém modernista örökségét, a Haszkovó lakótelepet. A tavalyi 12 fal – Építészet és kortárs ornamentika kiállítás után újra fiatal nemzetközi építészek jelennek meg a város életében. A Paradigma Ariadné Londonból, Barcelonából, Rómából és Athénból kért fel tervezőket, hogy mutassák be saját víziójukat Veszprémben.


A fej – Point Supreme installációja

Charles Jencks építészteoretikus 1972. június 15-e 3 óra 32 percet jelöli meg a modern építészet lezárásaként. Ekkor tették a földdel egyenlővé St. Louis városának ikonikus lakótelepét. Ezek a szürke, modernista tömbök azonban továbbra is meghatározzák épített környezetünket.

A Haszkovó Magyarország egyik legnépesebb lakótelepe, amely 20 000 embernek ad otthont. A közbeszédben az ehhez hasonló elszeparált épületegyütteseket gyakran illetjük a lehangoló és élhetetlen jelzőkkel. Ezek a sztereotípiák azonban visszatartanak bennünket, hogy kihasználjuk az adott városrészekben rejlő lehetőségeket, otthonként éljünk bennük. A játékos építészeti beavatkozások megkísérelnek humánusabb hangulatot varázsolni a mostoha lakótelep közterein.

Az arc, a medence, 2 torony és egy rom kiállítás keretében nagyléptékű, bútorszerű installációkkal bővül Haszkovó. Az ott élők a kiállítás végével szavazhatnak majd, melyik építészeti alkotásokat szeretnék megtartani, a többi pedig Veszprém más területén talál majd állandó otthonra.

A kiállító építészekről:

Edward Crooks munkája során szeret kulturálisan terhelt építészeti helyszíneket új történetekkel kiegészíteni. Építészeti tervezésen kívül belsőépítészettel, installációtervezéssel és illusztrációval foglalkozik. Designstúdiója Londonban található. A kiállításra találkozópontként funkcionáló tornyot tervezett.

A spanyol MAIO kisléptékű bútortervezéstől kezdve egészen a várostervezésig otthonosan érzi magát. Irodájuk Barcelonában és New Yorkban működik. A stúdió egy medencét képzelt el Veszprémbe.

A Point Supreme csapatát Konstantinos Pantazis és Marianna Rentzou alapította, akik olyan neves cégeknél dolgoztak korábban, mint az OMA, az MVRDV, a 51N4E, vagy a Jun Aoki. Athéni praxisukkal párhuzamosan a new yorki Columbia Egyetemen oktatnak. Magyarországra egy arc kinézetű installációval érkeznek.

A Supervoid  építészeti víziói és esszéi olyan híres magazinokban jelentek meg, mint például a SANROCCO, a Domus, az Elements of Venice, vagy a The Real Review. Az római építészek egy tornyot álmodtak meg, amit péntektől lehet megtekinteni a lakótelepen.

A Paradigma Ariadné médium-és léptékfüggetlen építészirodaként definiálja magát. Veszprém önkormányzatával együttműködve már a második projektjüket valósítják meg a városban. A budapesti iroda most egy olyan rommal készül, amely négy fajta modernista ülőhelyzetet foglal magába.

// /

Az arc, a medence, 2 torony és egy rom című kiállítás megtekinthető 2019. október 11-24. között a veszprémi Haszkovó lakótelepen.

Facebook esemény ITT!

Szervezők: Paradigma Ariadné, Veszprém-Balaton 2023 Zrt. | Kurátorok: Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs, Német Szilvi és Smiló Dávid

Szerző: Borenich Levente