Szaktudás vagy personal branding?


Korábbi cikkünkben számot vetettünk azokkal a szempontokkal, amiket érdemes végiggondolni, mielőtt bárki fejest ugrana a szabadúszók életébe. Ha ezen a fejezeten már a gyakorlatban is túl vagyunk, akkor viszont a napirendi pontok elejére szinte azonnal felugrik a megrendelések begyűjtése, illetve az egyszeri projektek hosszú távú együttműködéssé való alakítása. Cikkünkben azt szedtük össze, hogy milyen soft skillek kellenek ahhoz, hogy hatékonyabb legyen az ügyfélkörbővítés, illetve a partnerek megtartása.


A szaktudás önmagában nem garancia semmire. Egy – a szakmáját magas szinten művelő – tervezőnek talán rossz ezt hallani, de a hétköznapi tapasztalat szerint nem csak azok érnek el sikereket egyéni vállalkozóként, akik szakmailag a leginkább felkészültek. Ha azt vesszük alapul, hogy a megbízónak olyan típusú munkára van szüksége, amihez ő maga (számottevően) nem ért, ebből az is következik, hogy szakmai szinten nem tudja pontosan megítélni az esetleges kreatív szakembert. Felmerül így a kérdés: mi alapján dönt akkor?

Akad olyan megrendelés, ahol elég akár egyetlen személyes ajánlás is. Vannak, akik csak a portfólióra vagy CV-re kíváncsiak, de sok esetben valamilyen közös munkára, kisebb együttműködésre, pilot projektre van szükség ahhoz, hogy a bizalom kialakuljon, és az egyszeri alkalomból többszöri legyen. Itt jönnek képbe a soft skillek.

1.) Empátia

Meg tudod érteni az ügyféligényt? Rá tudsz hangolódni a megrendelő gondolatvilágára? Ha igen, akkor jó esélyed van arra, hogy következő alkalommal is veled szeretne dolgozni. Persze az empátia is fejleszthető, ehhez a gyakorlatban semmi mást nem kell tenni, csak – önmagad előtérbe helyezése helyett – figyelni, jegyzetelni, és persze jól időzített kérdéseket feltenni. A kapcsolódások minőségéhez ilyen értelemben nem sok köze van a szaktudásnak. Persze attól sem kell félni, hogy nem kap teret a profizmusod. A kérdésekből úgyis kiderül.

2.) Beszámíthatóság

A legtöbb esetben valószínűleg úgy fognak megkeresni, hogy az adott meló épp tegnapra kellett volna. Talán másnap reggel még belefér. Így rögtön belekerülsz egy helyzetbe, ahol nem te diktálsz. Sőt, úgy tűnhet, mintha a megrendelő tenne szívességet neked, hogy dolgozhatsz neki. Ezen azért könnyedén lehet fordítani egyet, hogy az egyensúly felé billenjen a mérleg nyelve: őszintén elmondod már a legelején, hogy mikorra tudod vállalni és milyen játékszabályok szerint. A lefektetett alapelvekhez és dátumokhoz aztán érdemes ragaszkodni. A kreatív nem szakad meg, a munka pedig időre elkészül: win-win.

3.) Felelősségvállalás

Hiába határoztad meg előre, hogy neked mennyi időbe, a megrendelőnek pedig mennyi pénzbe kerül majd a munka, előfordulhat, hogy útközben nem várt akadályokba ütközöl. Ilyenkor a pánikkal, ujjal mutogatással, más okolásával vagy megúszással nem teszel jót a kapcsolatnak. Az első pillanatban, amikor látod, hogy valami nem a tervek szerint megy, jelezd. Mondd el, hogy ez milyen hatással lesz vagy lehet a projektre. Minél nagyobb a (kellemetlen) meglepetés, annál nagyobb az esély is, hogy megrendül a bizalom.

4.) Rugalmasság

Ha már fenntarthatóvá tetted egyéni vállalkozásodat, akkor esélyes, hogy valamilyen applikációban vagy legalább egy szöveges dokumentumban vezeted a tennivalóidat. Leadások, meetingek, megbeszélések, határidők – kialakul egy rendszer, ahol mindennek megvan a maga ideje és helye. Ettől függetlenül érdemes ezt könnyedén kezelni: ha valaki minden áron szeretne veled személyesen találkozni, próbálj időt szakítani rá, újratervezni a menetrendet. Sokszor ez nem a legkönnyebb feladat, de a kapcsolódásaid minősége is javulni fog, ha a „nemek” helyett az „igenek” dominálnak, és persze látják, hogy nyitott vagy az együttműködésre. Így aztán könnyen megeshet, hogy további megrendelések vagy ajánlások is befutnak hozzád.

5.) Personal branding

Itt nem a szó szűk értelmére gondolunk: a névjegykártyára, a CV-re, a portfólióoldalra, hanem magára a személyre, aki vagy. Valószínűleg olyan projekten dolgozol (vagy fogsz dolgozni), ami az adott megrendelőnek egzisztenciális kérdés. Ezek bizonyos értelemben mind love projektek. Az idejüket, energiájukat, pénzüket teszik bele, szóval valószínűleg szeretnék közben jól is érezni magukat, nem csak elvégezni a feladatot. Hiába munkakapcsolat, egyéni vállalkozóként ne úgy gondolj rá, mintha egy nagy cégben ülnél, ahol csak elvégzed a rád szabott feladatot. Igen, sokszor még egy rendes brief is hiánycikk. Te vagy egy személyben a kapcsolattartó, a pénzügyes, a traffic- és projektmenedzser, a creative director. És hogy mennyire jó veled dolgozni? Ez a personal branding – nem a névjegykártya.

// /

Szerző: DIS