Hányféleképpen lehet zöld egy márka?


Napról napra égetőbb kérdéssé válik a környezeti fenntarthatóság. Az elmúlt években több válasz is érkezett a designkultúra irányából: recycling, upcycling, zero waste vagy a slow mozgalom. Itthon is egyre több az olyan tervező vagy márka, amely zölden gondolkodik – pillantsunk be a belváros fenntartható designboltjaiba és stúdióiba!


A Paloma Művészudvarban több környezettudatos szemléletű vállalkozás is megbújik. A PINKPONILO közösségi varrodában megvarrhatjuk magunknak a saját biopamut pulcsinkat vagy zero waste szoknyánkat, amely a fast fashion ruhadarabokkal ellentétben biztosan nem jön szembe velünk az utcán. GOTS minősítéssel rendelkező textilek, megmentett maradékanyagok, zero waste szabásminták várják az ökotudatos DIY rajongókat.

Fotó: PINKPONILO Facebook

Ugyanitt található a RePityke műhelye is, akik szintén maradékanyagokat gyűjtenek össze, és ebből készítenek táskákat – a jógamatrac tartóktól a laptoptáskákig mindenféle táskatípus megtalálható itt. Az anyagok ”egyszerisége” miatt minden táska megismételhetetlen.

Fotó: Repityke Facebook

Nem messze tőlük található a MONO art & design stúdió, amely több tudatos márkának az otthona, ilyen például a Misija. Farkas-Pap Éva szobrász kerámia-, beton- és faszobrait megváltozott munkaképességű dolgozók készítik egy szociális műhelyben.

Fotó: MONO Art & Design Facebook

Az OAT AVA minőségi fonalakból, klasszikus technológiával készült kötött, horgolt termékei a lassításra szavaznak. Elsősorban otthonra terveznek kényelmes, időtálló ruhadarabokat, amik természetesen az utca forgatagában is megállják a helyüket.

Az egyik különleges helyszín egy 2018-ban nyílt lakberendezési üzlet, a PaUZa. Egy pici, hangulatos bolt, amely az egyszerűségre, letisztultságra és a slow designra helyezi a hangsúlyt. Ha szeretnénk zöldíteni az otthonunkat, akkor itt biztosan találunk hozzá megfelelő tárgyakat. Többnyire hazai tervezőkkel dolgoznak,ha viszont egy termék még nem található meg itthon, akkor fair trade európai márkákat forgalmaznak, ilyenek például Kontor Enikő keramikus egyedi, csak erre a boltra tervezett tárgyai és a francia Marius Fabre szappanok.

Fotó: PaUZa Facebook

A PaUZa közelében a Rododendron design boltban fellelhetőek a nandi ruhadarabok, amelyek zöldenergiát használó gyárban készülnek, illetve kizárólag kézzel festett kiegészítőik vannak.

Végül pedig egy már-már klasszikusnak számító bolttal zárjuk az összeállítást: a Printa egyike az első helyeknek Magyarországon, ahol környezettudatos tervezéssel és értékesítéssel kezdtek foglalkozni. Újrafelhasznált ingekből készült ruhadarabokat, zero waste tárgyakkal találkozhatunk, Majoros Zita printjei köszönnek vissza a tárgyakról, legyen az akár póló vagy újrahasznosított papírból készült füzet.

Fotó: Printa Facebook

// /

A helyszíneket a Fenntartható Budapest designtúrán lehetett megtekinteni a Design Hét keretein belül.

Szerző: Márton Brigitta