„A fiatalok szabad környezetben tudnak igazán jól alkotni”


A kortárs művészet és a design jól ismert fogalmak a Mercedes-Benz vállalati filozófiájában, egy hónapja például a MOME logója mellett tűnt fel a világhírű Mercedes-csillag. A MOME x Mercedes-Benz Diploma Fashion Show apropóján a vállalat marketing és PR igazgatójával, Kozári Edinával beszélgettünk.


Egy autógyár részéről talán nem evidencia, hogy aktívan is jelen van egy-egy ország kortárs művészeti vérkeringésében. Hogyan jött képbe ez a stratégiai lehetőség a Mercedes-Benz Hungáriánál, mi a filozófia mögötte?

A művészetekhez, ezen belül a kortárs művészethez való kötődés komoly múltra tekint vissza anyavállalatunknál, a Daimlernél. A cégcsoport művészeti gyűjteményének első darabját 1977-ben vásárolta meg, és az évek során külön részleggé nőtte ki magát a kortárs művekkel és művészekkel foglalkozó csapat. A Daimler egy globális vállalat, sokszínű, sokféle kulturális környezetből származó munkavállalói körrel. A művészeti gyűjteményünk is ezt a sokszínűséget kívánja bemutatni, és a teljes, ma már 3000 darabot számláló kollekció a cég különböző részlegeinél állandó vagy ideiglenes kiállításon tekinthető meg. Azt gondolom, hogy ezek a művek is közelebb hozzák egymáshoz a világ különböző pontjain dolgozó kollégákat, ahogy a művészet is közel hozza egymáshoz a műkedvelőket a világ minden táján. A művészeti gyűjtemény összeállítása során a cégcsoport különös figyelmet fordít a fiatal művészekre, az ő munkáik megvásárlása – többek között Európából, a Dél-Afrikai Köztársaságból, Indiából, Dél-Amerikából és Kínából – a cégcsoport társadalmi felelősségvállalási programjának része.

Ha már divat: milyen értékek mentén tettétek le a voksot a Fashion Show mellett? Miért tartjátok fontosnak, hogy a textilszakos hallgatók bemutatkozását támogassátok?

A Mercedes-Benz globális stratégiájában fontos helyen szerepelnek a divathoz kapcsolódó kezdeményezések. A márka 1995 óta adja nevét divathetekhez, jelenleg is 40 országban támogat különféle divateseményeket. Ami a MOME textilszakos hallgatóit illeti, azt gondoljuk, hogy fontos ráirányítani a figyelmet a kiváló, kreatív munkáikra, hiszen hozzánk hasonlóan ezek a fiatalok is mindig új, előremutató utakat keresnek a tervezésben. A Mercedes-Benz mindig is vezető szerepet töltött be az autóipari dizájn területén, ezért örömmel lépünk partnerségre olyan alkotókkal, akik szintén trendszetternek számítanak a saját területükön.

A Mercedes-Benznek van egy határozott odafordulása a divathoz, itt konkrétan a Daimler designrészlegre utalnék, láttok-e olyan bejárható utakat, amik a Mercedes és például a textilszakos frissdiplomások között húzódik?

A Mercedes-Benz célja, hogy a világ több pontján támogassa az egyetemeket, egyengesse a tanulók pályáját, és lehetőséget biztosítson számukra, hogy az autóiparban is megmutathassák tudásukat. Az együttműködés a budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetemmel egyaránt inspiráló és gyümölcsöző a hallgatóknak és persze nekünk is. A formatervező részlegünknél már üdvözölhettünk fiatal dizájnereket munkatársként és gyakornokként is. Tehát mindenképpen létezik egy jól bejárható út a Mercedes-Benz és a hallgatók között, és mi továbbra is arra törekszünk, hogy lehetőségeket találjunk a fiatal tervezők számára, hogy valódi versenykörnyezetben, igazi alkotóműhelyben mutathassák meg tudásukat a világnak.

A 21. század trendjei szerint egyre szorosabb a kapcsolat a szellemi műhelyek és a nagyobb márkák között – gondolhatunk itt tengerentúli példákra vagy hazai viszonylatban akár a Corvinus és a világ egyik legnagyobb befektetőtársaságának, az amerikai BlackRock alapkezelő együttműködésére. Sokan ezt a kötetlen egyetemi gondolkozás rovására látják megvalósulni, de az előnyök felett sem szabad szemet hunyni. A Mercedesnél hogyan látjátok ezt: miképpen tud egy ilyen közös platform mindkét félnek gyümölcsözni?

Azt gondolom, hogy az olyanfajta együttműködés, amikor egy piaci szereplő túlságosan elnyomja oktatási partnerét, hosszabb távon nem vezet jól működő kapcsolathoz. A fiatalok, különösen a kreatív területen tevékenykedők szabad környezetben tudnak igazán jól alkotni. A MOME és a Mercedes-Benz immár 18 éves kapcsolata jó példa arra, hogy létezik az együttműködésnek az a formája, ami az egyetemnek, a hallgatóknak és a cégnek is előnyös. Amennyiben egy tehetséges hallgató – ahogy arra volt már példa az együttműködésünk során – álláslehetőséget kap a Mercedes-Benz formatervező részlegénél, úgy tűnhet, hogy az elsősorban a „kiválasztott” hallgatónak előnyös, de ugyanakkor más hallgatókat is jobb teljesítményre ösztönözhet. Az oktatók munkáját világszínvonalú modelleket tervező munkatársaink segítik azzal, hogy a mindennapi gyakorlatot behozzák az oktatásba. És persze előnyös a Mercedes-Benznek is, hiszen a friss ötletek, a felfedezett tehetségek nagyban segítik, hogy lépést tudjunk tartani azzal a rendkívül gyors változással, amit ma az autóipar megkövetel a szereplőitől.

A végére egy rövid kérdés: milyen víziója van a Mercedes-Benz Hungáriának a jövőre nézve, amiben akár a hazai tervezőknek fontos szerepe lehet?

Úgy gondolom, hogy a MOME szakmai háttere, az oktatók felkészültsége, valamint a hallgatók újdonságok iránti fogékonysága a továbbiakban is biztosíthatja majd a két intézmény közti folyamatos kapcsolatot, az elmélyült alkotómunkát, hogy újabb és újabb lehetőségek mentén haladhassunk együtt tovább. Részben a már bejáratott utakon, részben új lehetőségeket felfedezve, amelyekben fontos szerep jut a hazai tervezők számára is.

// /

További képeket és leírásokat a Diploma Fashion Show hivatalos oldalán találtok

Fotók: Lakos Máté, Albert Anna, Orbán Szilárd

Szerző: DIS