Gördeszkát a könyvtárból!


2019-ben, a finn fővárosban található Oodi Helsinki Központi Könyvtár vehette át az IFLA (International Federation of Library Associations and Institutions) „Év Közkönyvtára” díját. Az épületet, melynek neve magyarul ódát jelent, a város lakói kapták „ajándékba” 2018-ban, Finnország függetlenségének 100. évfordulója alkalmából. De hogy kerül gördeszka a könyvtárba? – ennek jártunk utána a finn fővárosban egy borongós november délután.


Az intézmény korántsem hasonlít az általunk megszokott csendes, poros könyvekkel teli könyvtárakhoz, ahol pisszenés nélkül, csupán az olvasásra és a kölcsönzésre koncentrálva üldögélnek a látogatók. Sőt, itt még csendszabály sincs!

Ebben az izgalmas, mindig nyüzsgő könyvtárban, a világon egyedülálló módon, az olvasók kényelmét könyvhordó robotok szolgálják. Apró kocsik gurulnak fel-alá az épületben, gondoskodva arról, hogy minden kiadvány elérhető legyen. A mintegy százezer, közel 20 nyelven íródott könyv mellett filmek, konzol- és társasjátékok, kották és képregények is kölcsönözhetők. De olvasgathatunk a helyszínen folyóiratokat és napilapokat, papíron vagy akár tableten.

Az Oodi azonban nem csak az olvasók paradicsoma. Különböző sportszerek, például kosárlabda és gördeszka is igényelhető, hogy az épület előtti téren mindennapos testmozgásra csábítsák a látogatókat. Természetesen mindez ingyen, csupán a könyvtári jegy felmutatásával!

A szupermodern épület már megnyitásakor a főváros nappalijává, többfunkciós közösségi terévé vált. Az első emeleten különböző műhelyek kaptak helyet. Varró-, kötő- és horgológépek mellett lehetőség van famunkák végzésére, jelvények készítésére, pólók nyomtatására. A számítógépek használata, a hagyományos szkennelés és nyomtatás alapszolgáltatásnak számít, de lehetőség van plakát- és a 3D-s nyomtatásra is. Azok pedig, akik kulináris élvezetekre vágynak, a könyvtár étterme és több kávézója mellett, főzőtanfolyamokon vehetnek részt, de található itt még mozi és kiállító terem is.

Kreativitásunk teljes kiélésére adnak lehetőséget a különböző stúdió szobák, ahol készíthetünk bármilyen hang-, video- és zenei felvételeket vagy akár stúdiófotókat és médiaművészeti alkotásokat, melyeket nagy teljesítményű hardveres háttér biztosít.

A családbarát épületben az apró vendégeket rengetek gyermekkönyv, játék, játszószoba és egy hatalmas előadótér vár, meseórákkal és különböző foglalkozásokkal, míg a szülők kényelmét egy külön helység biztosítja a gyermekek gondozására, etetésére. A könyvtár teljesen akadálymentesített, a vakok és a gyengén látók számára is. Így gyakori látogatók a segítő munkakutyák is.

Tanítás után sok gyerek választja az Oodit egy kis kikapcsolódás miatt. Nem csoda, hiszen nagy teljesítményű számítógépek, VR-szemüvegek, X-Box játékok és Wii áll a rendelkezésükre, hogy a suli után még együtt lehessenek a haverokkal.

A könyvtár Helsinki központi helyén található, a finn Parlamenttel szemben, a Finlandia Palota mellett, egy gyönyörű park szomszédságában. Az épület a finn építészet egy újabb impozáns példája. Üveg- és acélszerkezetekkel, fából készült boltívekkel ötvözte az Arkkitehtitoimisto ALA tervezőiroda a hagyományos és a modern elemeket. A hatalmas üvegfelületeknek és a belső térben található élő növényzetnek köszönhetően szinte a természetben érezzük magunkat, a lucfenyőből készült külső és belső faburkolatai a finn erdők varázsát hozzák vissza íves és hullámzó mennyezetekkel. Az Oodi tehát mindenki számára nyitva áll, aki szeretne olvasni, szórakozni, tanulni, pihenni, vagy csak egyet gördeszkázni!

// /

Fotó: Varga Henrik

Szerző: Berényi Henriett