Télikabátot kapott a Vörösmarty-emlékmű


A Vörösmarty tér nemrégiben esett át felújításon, amivel párhuzamosan a tér szoborcsoportja is megújult. A Hello Wood csavart egyet a szoborvédelemről alkotott elképzeléseken – egy 10 méter magas, acélból készült, szakrális hangulatú pavilonnal “téliesítették” az alkotást.


Budapest egyik kiemelt látványossága a Vörösmarty téren minden évben megrendezett Adventi- és Karácsonyi Vásár. A forgatag középpontjában a carrarai márványból készült Vörösmarty Mihály-emlékmű áll, mely anyaghasználatából adódóan érzékeny a nedvesség és fagy okozta károkra. Az eddigi állagmegóvó megoldás ismerős lehet, a szoborcsoport az előző teleken fóliával volt letakarva, mely esztétikailag és műszakilag sem megfelelő megoldás.

Az építmény vonalvezetése és alaprajza is alkalmazkodik a mintegy 9 méter magas szobor méreteihez és a felújított tér elliptikus szerkesztéséhez. Letisztult formája igazodási pont a vásári kavalkádban: kiemeli és láttatja a szobrot, szerkesztésének és anyaghasználatának köszönhetően viszont légies marad.

“Sokan kérdezik azt, hogy miért lett ilyen gótikus formájú. A forma eredmény és nem kiindulás volt. Sok közös pont van a gótikában és a pavilonban, itt is magasan kellett szerkezetet megoldani és karcsú formát létrehozni. Mi a szobor, a talapzat és a tér elliptikus szerkesztése által diktált formákat követtük, az volt a kiindulás.”  

A Hello Woodnak ez az első nagyrészt acélból készült alkotása, de mégis illeszkedik az eddigi munkák sorába: a tervezés során az építészeti minőség mellett most is fontos szempont volt, hogy az épület rövid idő alatt építhető-bontható, valamint könnyen szállítható és raktározható legyen. Az építész iroda számára lényeges, hogy a látványos állagmegóvó megoldás példaként szolgáljon, ezért a jövőben a pavilon elkészítésében résztvevő partnerek közreműködésével hasonló projektek megvalósítását is tervezik.

// /

Megrendelő: Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ (2019)

Felelős tervező: Huszár András 

Vezető tervező: Pozsár Péter

Projekt építészek: Fülöp Tamás, Oravecz Péter, Brückner Dóra

Tartószerkezeti tervező: Cséfalvay Gábor

Szakági kivitelező: Bognár Gábor

Fotók: Darab Zsuzsa

Szerző: Sajtóközlemény