“A jelképek változása az én változásom is”


Pages rovatunkban rendhagyó módon most egy első éves formatervező, Remetei-Filep Eperke sketchbookjába tekintünk bele. Eperke számára a sketchbookozás egyfajta vizuális napló vezetése, amin keresztül érzelmeit is kifejezheti, inspirációi közé legfőképp zenék, állatok és személyes történetei tartoznak.


Habár a rajzolás Eperke életének mindig is szerves része volt, a tudatos naplóvezetést csak 2017-ben, még a gimnáziumban kezdte. Azóta egyik vázlatfüzetet tölti meg a másik után, leginkább tollal, precíz vonalvezetéssel rajzol, javítások nincsenek – nem véletlenül, hiszen az objektív önreflexió érdekében azt tartja a legfontosabbnak, hogy vissza tudjon tekinteni rajzaira.

“Konkrét célja nem volt a rajzolásnak, magamnak csináltam az egészet. Alapvetően nagyon nyitott személyiség vagyok, de a naplóimmal sokáig nem így voltam, hiszen a titkaimat is tartalmazzák, többek között ezért van tele rejtjelekkel. Nem rajzolok le mindent, csak azt ami az érzelmeimre hat.”

Az égő ház többször visszatérő motívum, sok esetben dalszövegekkel, zenei referenciákkal egészül ki. Ahogyan Eperke is utalt rá, bizonyos fogalmakhoz saját jelképeket rendel, amik változásán saját személyiségének vagy éppen alkotói szerepének az alakulását is nyomon tudja követni. A pszichologizáló, vallomásos illusztrációk mellett sokszor találkozhatunk az oldalakon képregényekkel, amik az önfeltáró rajzokhoz képest csupán a vicc kedvéért jönnek létre – amilyen hirtelen jutnak Eperke eszébe a poénok, olyan gyorsan le is rajzolja őket.

// /

Szerző: Rácz Eszter