Hello Wood faépítmények az argentin éjszakában


Március elején, még a járványügyi vészhelyzet előtt fejeződött be a Hello Wood építészeti alkotófesztiváljainak argentin kiadása, amiről most különleges éjszakai képanyagot közölhetünk. A negyedik alkalommal megrendezett Hello Wood Argentinát nem kell bemutatni azoknak, akik követik a már 10 éve működő építésziroda tevékenységét. Az oktatási platformként induló, ma már építészeti stúdióként is tevékenykedő Hello Wood 2017-ben indította el a világ másik felén nemzetközi alkotótáborát.


A Buenos Airestől 160 kilométerre fekvő Ceibasban az egy hetes tábor alatt a hallgatók nemcsak egy intenzív közösségi élményt, hanem a “learning by doing”, azaz csinálva tanulás módszertanát is megtapasztalhatták. A hét során 11 installáció készült az Argentínából, Brazíliából, Hollandiából, Paraguayból és Uruguayból érkező oktatók vezetésével. Az idei tábor témája a Superposición, azaz Átfedések volt.

A Hello Wood Argentinán alapvetően olyan installációk készülnek, amelyek utána köztéri projektként is megállják a helyüket, akár egy város főterén, akár egy fesztivál forgatagában, tehát stabilnak, könnyen szétszerelhetőnek kell lenniük és jól szállíthatónak. Az alkotások minden évben ki voltak állítva a Lollapalooza Argentinán tavasszal, amit most a szervezőknek el kellett tolniuk november végére.

„Nagyon sok installációban van számomra emlékezetes mozzanat, technika, ötlet, nehéz egyet kiemelni. A Gingával például a világ egyik legkülönlegesebb színpaddesignját sikerült megalkotni. A fakockákból álló Vintersollal pedig izgalmas textúrakísérletet hoztak létre.”

– mondta Farkas Anita, a Hello Wood szenior kommunikációs menedzsere.

A dél-amerikai tábor helyi partnerek, a MANDARINA design ügynökség és a TACADI építésziroda, azaz Bea Palacio, Mercedes Palacio, Jerónimo Fanelli és Marcos Llerena szervezésében valósult meg.

Jenga

A Jenga egy olyan funkcionális installáció, amely színházi előadások, koncertek vagy egyéb szabadtéri programok színtereként szolgálhat. A projekt érdekessége, hogy az összes rendelkezésre álló anyagot (324 darab léc, 24 OSB tábla) felhasználta a csapat vágás vagy egyéb módosítás nélkül.

Palimpsesto

„Újra teleírt pergamen” – ezt jelenti az uruguay-i és argentin kollaborációból létrejövő projekt neve. A kilátótoronyban több szint, emelet épült, amelyeken feljutás közben a látogató megpihenhet, közelebbről szemügyre veheti az anyagot és a struktúrát. A sikeres mászást a 360 fokos kilátás koronázza meg, ez fogadja a látogatót a csúcsra érve.

Interfaz

Az Interfaz installációt egészben vizsgálva egy felhőt látunk, mikroszinten viszont nem a vízgőzre jellemző könnyedséget érzékeljük, hanem kockák halmazát. A kétféle nézőpont jelenti az átfedést, az első kontextusbeli hivatkozás, a második pedig a megvalósítás eszköze.

Chispa

Azt gondolnánk, hogy a tűz és a fa nem fér össze egy építészeti alkotásban, de az argentin iroda játékos projektje összehozza a két elemet.

Carpa Itinerante

A 11 méter széles installáció könnyen szállítható, felépíthető és szétszerelhető. Tökéletes közösségi helyszín vásárokhoz, koncertekhez vagy csak egy jó beszélgetéshez.

Cubo3

A Cubo3  a szobrászat és az építészet határán mozgó,  három egymásra épülő kockából álló installáció. Az egyes kockákban különböző életterek találhatóak, amelyeket a látogató definiál használat közben.

K-Áureo

A projekt kiindulópontja az aranymetszés, a csapat ennek mentén vizsgálta az installáció egésze és részei közötti átfedéseket és kapcsolatotokat. Annak ellenére, hogy kísérleti projekt, az installáció szintén könnyen szétbontható, szállítható és újra összeszerelhető.

Benching

A “benching” kifejezés eredetileg azt jelenti, hogy a vasútállomáson egy padon ülve az elhaladó vonatok oldalára festett graffitiket vizsgáljuk. A Hello Wood Argentina táborban megszületett projekt célja, hogy társas helyzeteket hozzon létre: a padra le lehet ülni egyedül is, magas falakkal elszigetelve a többiektől, de akár párban vagy csoportban is használatba vehető.

Ginga

A Ginga egy színpad, amely a Hello Wood gazdag kulturális és szakmai háttérrel rendelkező résztvevőit invitálja eszmecserére.

Vintersol

A sálra emlékeztető installáció a szövet lágyan hullámzó mozgását imitálja. A 30 méter hosszú sál 4×4 centiméteres kockákból épül fel, amelyek egyedi kapcsolódási pontjuk által lehetőséget adnak a hajlításra, izgalmas felületek kialakítására.

Eco-sistema (Proyecto Satélite)

Az Eco-sistema projekt a táborban ideiglenes struktúraként jelent meg, feladata az, hogy visszatükrözze a neki életet adó tájat és a közösséget. Nyitott és rugalmas rendszer, amely rátelepedett a meglévő erdőre, hogy együtt egy új valóságot határozzanak meg.

// /

Szerző: Sajtóközlemény