„Olyat akartam tervezni, ami nem ember által alkotott”


Kiss Balázs 15 éves kora óta foglalkozik tárgyak tervezésével, jelenleg passzív hallgatóként dolgozik algoritmikus ékszer projektjein, valamint készül az Author nemzetközi ékszerkiállításon való részvételre – beszélgetésünk során nemcsak munkáit, hanem a parametrikus tervezés mikéntjét is jobban megismerhettük.


Balázst a digitális tárgyalkotás, azon belül is a parametrikus tervezés fogta meg. Munkásságában inspirálják a számítógépes és algoritmikus művészet pionírjai, mint például Molnár Vera kísérletei a digitalitás és a művészet összekapcsolására, vagy Frei Ottó számítógépes korszak előtti munkái.

„Frei Otto volt az, aki a form-finding kifejezést megalkotta. A form-finding lényege egy algoritmikus folyamat, és ennek a kontrollált generatív folyamatnak a terméke. Ő ezt analóg módon csinálta, szappanbuborékok felületét modellezte. Itt sem ő tervezte meg a szappanbuborékot, csak megfigyelte és később alkalmazta tervezéseinél. Én is olyat akartam tervezni, ami nem ember által alkotott, de mégis az általunk ismert struktúrarendszerhez tartozik, közel áll hozzánk.”

Balázs gyűrűi szintén a természet struktúráiból, komplexitásából táplálkoznak, a tárgyak organikus formákra hasonlítanak. A tervezési folyamat lényege egy algoritmus, ami sokszorosítva hoz létre struktúrát egy szabályrendszer szerint, melynek bemenetét egyszerű geometriák képzik.

„Az az izgalmas ebben a folyamatban, hogy az egyszerű bemeneti forma megváltoztatásával egy teljesen új, bonyolult struktúrát lehet létrehozni. Ezekkel az inputokkal való játék, kísérletezés a projekt lényege.”

A digitális tervezés után a kivitelezéssel való kísérletezés következik: bevált módszere a fémöntés, az ezüsttel leöntendő gyűrűk 3D nyomtatással nyerik el végső viaszformájukat. Az eddigi gyűrűk mind egyéni megrendelések szerint készültek, vevői egyelőre ajánlásokkal, vagy Instagram-profilján keresztül találnak rá. Munkái bekerültek a 2020-as Author kortárs ékszerkiállításra, aminek megrendezése – a vírushelyzetre való tekintettel – még várat magára.

// /

Balázs Instagram-oldalát INNEN éritek el

Fotók: Szentesi Balázs

Szerző: Gergely Ábel