Kihirdették a MOL Campusra szánt pavilon nyertes pályamunkáját


Két pályázat is lezárult a hetekben: az egyik keretében fiatal designerek tervezhettek a MOL Campusra kültéri dohányzó pavilont, a másik kiírás pedig egy szabadon értelmezett művészeti alkotásról, installációról vagy térplasztikáról szólt. A járványhelyzet azonban a pályázat utóéletét is felülírta, eredetileg májusban lett volna egy kiállítással egybekötött díjátadó, ami a tervek szerint őszre tolódik – ettől függetlenül azért a nyerteseket és díjazottakat kihirdették.


Kültéri pavilon I. helyezés: Dresch Anna, Szabolcs Kira

A pályázat kifejezetten erős vizuális referenciapontokat hoz létre a parkban. A dobozok modulált sorozata is szellemes, szépen formált, az építészeti témavariációk szinte klasszikus példája lehetne. Anyaghasználata, különösen az égetett fa, poétikus, jó asszociációs lehetőséget kínál. A tükröződő polírozott rozsdamentes acél felület elgondolkoztató, erős vizuális elem, ugyanakkor a park madaraira veszélyt is jelenthet. A koncepció megvalósítható lenne, az üzemi előregyártás és kész elemek kihelyezésének lehetősége kimondottan kedvező.

Kültéri pavilon II. helyezés: Bukovácz Lilla, Heim Lehel, Manhertz Albert

A pályázó kifejezetten elegáns, könnyed megoldást javasol, innovatív anyaghasználattal. A pavilon légies technicizmusa nagyon izgalmas lehetőségeket rejt. Az alaprajzi geometria jól illeszkedik a főépület formavilágához, és a dohányfüst poézisához is. Az egyik legkidolgozottabb pályamű, sok belefektetett munkával. Magas minőségű prezentáció mind a skiccek, mind a látványtervek tekintetében. Az épülettel rokon vonások is felbukkannak (high-tech, hajlított transzparens falak), valamint több ötlettel is gazdagodott a terv a feldolgozás során (világítások). Anyaghasználata, különösen a “függönyé” sok kérdést vet fel. Jó lenne, ha a pavilonnak lenne valamilyen önmagán túlmutató üzenete, valamint okos (smart) funkciói.

Térplasztika (megosztott) különdíj: Maruscsák Dávid

A pályázó talán a legkidolgozottabb vizuális hatásokkal bíró művet hozta létre. A zsűri többsége értékelte azt a gazdag plasztikai és fényjátékot, amit ez az alkotás tud nyújtani, és amit a profeszszionális megjelenítés is szépen közvetített. A pályamű futurisztikus megjelenése ellenére a konvencionális térplasztikák körébe sorolható, bár nagyra növelt mérete, és a belső tere, amibe a műélvező is bejuthat mégis elmozdítja ebből a körből. A fényeffektusokban lévő interaktív potenciál kiaknázása tovább viheti egy ízig-vérig mai műalkotás irányába.

Térplasztika (megosztott) különdíj: Besnyő Dániel

A pályázó adatvizualizációból kiinduló koncepciója – bár nem ismeretlen a kortárs művészetben – érdekes és izgalmas lehetőségeket hordoz, akár a tőzsdei értékek, akár a geológiai jelenségek adatsorainak grafikonjai adják a kiindulási alapot. Gejzír, feltörő olaj, természeti erőforrások szépsége és hasznosítása, klasszikus modernizációs értékek, ezek jól kapcsolhatók a munkához és a MOLhoz is, ugyanakkor a mai tágan értelmezett posztmodern közgondolkozásban már ellentmondásos értékek, mivel a föld és a természet kizsákmányolását is jelképezik.

// /

A bírálóbizottság elnöke Ratatics Péter, a MOL Ingatlankezelő Kft. ügyvezető igazgatója, a bírálóbizottság társelnöke pedig Kovács Csaba, a MOME Építészeti Intézet igazgatója, illetve Fülöp József, a MOME rektora volt

A leírások a pályázat zárójelentéséből származnak, az eredeti szakmai bírálatok kiragadott részletei

Szerző: Sajtóközlemény