Mászófalrendszertől Rubik-kocka alternatíváig: a Formatervezési Díj 2020-as nyertesei!


A minden évben megújuló Design Week tematikája ezúttal a körkörös gazdaságra, tágabb értelemben pedig a fenntarthatóságra reflektál. Persze nem kizárólag anyagi értelemben: hétköznapjaink élhetővé tétele szükségszerűség, ugyanakkor olyan megoldandó problémákat tartogat, amik feloldásához a designgondolkodáson keresztül vezet az út – ez pedig kétségtelenül aktuális felvetés a Formatervezési- és a Designmanagement Díj kapcsán is.


Az idén negyvenegy éves Magyar Formatervezési Díjról a bíráló bizottság elnöke, Harmati Hedvig elmondta: bizonyos értelemben célba ért az eredeti vállalás. Az elmúlt bő fél évszázadban sikerült kitágítani a design fogalomrendszerét, valamint szélesebb körhöz eljuttatni – már nemcsak egy szép tárgyat jut eszünkbe a designról, hanem mindaz, ami valamiféle rendre vagy rendszerszerűségre törekszik. Ezt az olvasatot pedig mi sem reprezentálja jobban, mint az idei díjazottak listája.

TERMÉK KATEGÓRIA

ZIGZAG mászófalrendszer

Fotó: Pálmai Gergő

A HBH (Hard Body Hang) saját testsúlyos edzésekre alkalmas köztéri sportpályákra és a hozzájuk kapcsolódó kiegészítők, bútorok tervezésére és gyártására szakosodott vállalkozás. A ZigZag elnevezésű moduláris mászófal tetra- és oktaéder alapú elemeiből számtalan izgalmas térbeli forma alakítható ki. Az alapanyagok jól ellenállnak a környezeti hatásoknak, a kész falak biztosítás nélkül is használhatók, az ütéscsillapító burkolat pedig megfelelően tompítja az esést.

Alkotó: HBH – Erdélyi Tamás, Gara Bernát, Csepregi Szabolcs | Megrendelő és gyártó: H3Hungary Kft.

TILT karfás és karfa nélküli szék

A nagyipari termelés keretei között is megvalósítható egyediség állandó témája a designerek közötti szakmai gondolkodásnak. Lakos Dániel kollekciójának alapgondolatát a konferenciákon, éttermekben nagy tömegben elhelyezett székek látványa adta, és az uniformizált összkép helyett a természetben is megfigyelhető apró eltérésekre fókuszált.

Alkotó: Palnbureau Kft. – Lakos Dániel | Gyártó: Balaton Bútor Kft.

ILLAN függőlámpa

Az Illan, ahogyan a neve is sugallja, a pillanat megélésére buzdít. A plasztikus térformálás és a design határán egyensúlyozó függeszték poétikus formában hozza összhangba a megjelenést és a funkciót. A lámpát egyszerre jellemzi a környezettudatos gyártásra való törekvés és a technológiai innováció. Az egyetlen rétegelt lemezből lézerrel kivágott síkforma a térbe lógatva egyfajta kinetikus alakzattá bomlik, a faanyag pedig fenntartható erdőgazdálkodásból származik.

Alkotó: Horváth Zsuzsanna | Gyártó: Luceplan Srl.

DIÁK KATEGÓRIA

FOCUS EX böngészőbővítmény

A digitális szövegolvasást segítő eszköz alapvetően az ADHD-val élők igényeinek figyelembevételével készült. Az egyik legjellemzőbb tünet a figyelem megtartásának nehézsége, különösen szöveg olvasása esetében. A program segít kiszűrni a zavaró tényezőket, tagolja a szöveges tartalmat, valamint testre szabott betűbeállításra cseréli a megcélzott szövegrészletet, ezzel is segítve az erősebb fókuszálást.

Alkotó: Vatány Szabolcs | Egyetem: Moholy-Nagy Művészeti Egyetem

TERV KATEGÓRIA

BIROSIGN

Fotó: Nagy Ádám

A Birosign Bíró László világhírű találmányát, a hétköznapi golyóstollat egészíti ki egy további biztonsági funkcióval, amely az aláírást nem grafikai jelként, hanem digitalizált mozdulatok sorozatként értelmezi. A rendszer nagy felbontású érzékelőkkel vizsgálja a kéz mikromotoros mozgását, és egy algoritmussal értékeli ki – többek között mérve a gyorsulást és a nyomás erősségét is –, sőt mivel az aláírás idővel változik, képes ezt a folyamatot is követni.

Alkotó: Nagy Ádám | Megrendelő: Birosign Kft.

LAVOSBALL

Fotó: Mohai Balázs

A LAVOSBALL a térlátás és a térbeli gondolkodás fejlesztését szolgálja, ami több szempontból rokon a Rubik-kockával, de nem a Descartes-, hanem a „Leonardo-féle koordináta-rendszerre” épül. Nem három egymásra merőleges, hanem négy egymással 120 fokos szöget bezáró tengely alkotja. A feladat megoldásához el kell jutni a tárgy belsejébe is, azaz a tárcsák közepén lévő tengely megnyomásával ki kell fordítani a labdát.

Alkotó: Szabolcs János

DESIGNMANAGEMENT DÍJ

PLYDESIGN KFT.

A 2014-ben alapított bútormárka a nemzetközi porondon is versenyképes minőségi és innovatív termékeket kínál. Emellett kifejezett célja, hogy az alapítók által közvetített tervezői attitűd és üzleti szemlélet segítségével ösztönözze a hazai bútoripar fellendülését, és hozzájáruljon nemzetközi pozíciójának erősítéséhez. Számukra a formatervezés a társadalom és az egyén bonyolult összefüggés- és viszonyrendszerének vizsgálatával kezdődik, termékeik pedig valós igényekre, mindennapi szükségletekre reflektálnak.

VIZUÁLIS KOMMUNIKÁCIÓ KATEGÓRIA

FIE VÍVÓ-VILÁGBAJNOKSÁG 2019 arculat

Fotó: MTI

A nemzetközi sporteseményhez tervezett logórendszernek összetett elvárásoknak kellett megfelelnie. a könnyű azonosíthatóságon túl globálisan is értelmezhető kulturális kódok alkalmazására volt szükség úgy, hogy a megjelenés egységes maradjon. Ehhez egy olyan reszponzív rendszert dolgoztak ki a tervezők, amelyben az embléma rugalmasan illeszthető a kívánt felület méretéhez és felbontásához annak érdekében, hogy a legteljesebb felhasználói élményt nyújtsa.

Alkotó: Explicit Design Studio – Kovács Szilárd, Kátay Hunor, Németh Sebestyén | Megrendelő: Magyar Vívó Szövetség

// /

A különdíjasokkal teljes listát és az online kiállítást INNEN éritek el!

Szerző: designisso