Az első otthon a Földön kívül: készül a Project Olympus


Fenntartható, emberközpontú élőhely létrehozását tűzte célul a Holdon a Project Olympus. Nemcsak egy épület, hanem egy élhető otthon, amelyen a NASA-val együttműködésben dolgozik a dán Bjarke Ingels Group építésziroda, az innovatív építés technológiákat létrehozó ICON, és a földönkívüli építészeti tervezésre szerveződött SEArch+.


Az épület tervezésénél elsődleges szempont az asztronauták biztonsága: a robosztus épületszerkezet jobb sugárzási és mikrometeorit-védelmet fog nyújtani, mint a holdkutatásokra kifejlesztett felfújható, vagy fémből készült építmények.

A Project Olympus nevet viselő terv egy olyan holdi élőhelyet ígér, ami egyben az első emberi kísérlet extraterritoriális élet fenntartására és folytatására.

,,Az építészet erejét mi sem magyarázza jobban, mint a design szó dán megfelelője, ami tükörfordításban úgy hangzik: formaadás. Formát adni olyan dolognak, amelyeknek addig nem volt, máshogy szólva, formát adni a jövőnek

– mondja Bjarke Ingels, a BIG alapítója és kreatív igazgatója.

Jason Ballard, az ICON társalapítója szerint az ember első földöntúli otthonának megépítése az emberiség történelmének legambíciózusabb építési projektje, amely ösztönzően fog hatni a a természettudományokra, a technológiára és az építészetre – szó szerint magasabb szintre emeli azokat.

// /

Forrás: designboom

Szerző: Gáspár Sára