Úszóháztervezés a Balaton-parton


Néhány év szünet után 2020 őszén ismét megrendezésre került az Úszóháztervezés a Balaton-parton című kurzusheti program a MOME szervezésében. A kurzus alatt a Média és Építészeti Intézet hallgatói terveztek olyan vízi tereket, úszóházakat a tó partjára, amelyek egész évben lehetővé teszik a balatoni kikapcsolódást.


Szalontai Ábel, a MOME Média Intézetének igazgatója, 2014-ben indította útjára a Bója programot, azzal a céllal, hogy a lehető legszélesebb horizontról kapcsolódhassanak egymáshoz az együtt alkotó, gondolkodó hallgatók, oktatók és szakemberek.

Heim Lehel (építész MA1), Pataki Zsolt (média design BA2): LIGHTHOUSE

,,A Balaton azért vált a kurzus központi helyszínévé, mert a környezet egyszerre adott rá lehetőséget, hogy kiszakadjunk a hétköznapokból és bekapcsolódjunk az ott élő közösségek gondolkodásába és az általuk megfogalmazott feladatok megoldásába, melyekre szerintem az egyetem hallgatói remek válaszokat adnak” –  mondta el a kurzus ötletgazdája.

A 2020-as évi újraindulás lehetőséget adott rá, hogy a világjárvány alatt megváltozott közösségi életet a Balaton partján, természetközeli tapasztalások mentén definiálják újra. Ebben a szokatlan helyzetben zajlott az az intenzív tervezési, koncepcióalkotási munka, amely során építész és média design hallgatók csapatokban működtek együtt, és dolgoztak ki úszóház-koncepciókat. A terveket helyszínspecifikus multimédia installációk kísérik.

,,Az újraindítást azért tartom fontosnak, mert a tapasztalatom az, hogy a Bója indulásától fogva rengeteg gondolat indult el a programból kifolyólag, melyekből aztán tervek is születtek a helyi közösségekhez köthetően. Lehetőség nyílik a párbeszédre, aminek a kultúráját is építenünk és erősítenünk kell”

–  mesél az újraindulásról Szalontai Ábel.

Az újraindulás lendülete nem hagy alább: számos terv van a folytatásra. Többek között a Európai Kulturális Főváros 2023 programsorozathoz szeretnének csatlakozni, tavasszal pedig a Balatonalmádiban található Neurus Park területének megújításán dolgoznak majd a Pannon Egyetemmel együttműködésben.

Heim Lehel, Pataki Zsolt: LIGHTHOUSE

Úszó világítótorony.

Heim Lehel (építész MA1), Pataki Zsolt (média design BA2): LIGHTHOUSE


Lukovszki Bálint, Vigh Violetta: NOMAD

Úszó szaunaház.

Lukovszki Bálint (építész BA3), Vigh Violetta (média design BA2): NOMAD


Szelevényi Oszkár, Iván Balázs: BEKÖTŐ

Állóvizekre tervezett moduláris pontonrendszer.

Szelevényi Oszkár (építész BA2), Iván Balázs (média design MA2): ‘BEKÖTŐ’


Deák Maja, Németh István: STÉG X

Úszóház alaprendszer három opcióval: szolgáltatás/menedék/nyaralás.

Deák Maja (építész MA1), Németh István (média design BA3): STÉG X


Manhertz Albert, Vida Szabolcs: KOCKA

Elvonulás és meditáció céljára tervezett úszóház, a központi belső térben szoba obscurával.

Manhertz Albert (építész MA1), Vida Szabolcs (média design MA1): KOCKA


Balogh Enikő, Peszeki Tamara: HANGDOBOZ

Relaxáció és kikapcsolódás céljára tervezett úszóház, beépített moduláris szélhárfákkal.

Balogh Enikő (építész BA2), Peszeki Tamara (média design BA2): HANGDOBOZ

// /

A program tervezési helyszínét a balatonfüredi Hajógyári Kikötő biztosította, az utazásban pedig a Ford Magyarország támogatta a Bója közösségét.

A MOME Bója honlapját ITT éritek el!
Szerző
: Liter Zsófia
Szerkesztette: Gáspár Sára