A vírus, ami megtöri az Internet sötét erejét


Ritkán találkozni olyan grafikai munkával, ami erősen reflektálna egy grafikus társadalmi szerepére. A tervezőgrafikai teljesítmények értékelése sokszor megreked a felszínen, ahelyett, hogy az eladni kívánt üzenet etikusságát is vizsgálná. Jákob Bálint diplomamunkája nagyon aktuális témán keresztül közelít a problémakörhöz: az online manipuláción keresztül. A mestermunka egy olyan online vizuális vírus, ami a felhasználókat tudatos böngészésre sarkallja.


Habár az online vírus célkitűzése radikális, ez többnyire csak a külsőségekben jelenik meg. A meghökkentő színválasztás, a dinamikus grafikai felületek egy extra réteget hivatottak beszúrni a felhasználó és a manipulatívnak kikiáltott közösségi médiumok közé. A vizuális vírus erős színkontrasztokat használ, nagyon elüt a közösségi oldalak szelíd visszafogottságától. A tipográfia erősen ellentmond a mai közösségi oldalak logóiban divatos lekerekített kisbetűknek, amik a feltétlen bizalmat hivatottak kicsikarni a felhasználókból. Az Equitorn szúrós tipográfiája nem rejti véka alá a radikális hozzáállását. A képek kontrasztosak és egy letépett plakát darabjaira emlékeztetnek.

 Az Equitorn rendszer legfőbb funkciója a társadalom tájékoztatása. Megbízhatatlan tartalmaknál a vírus egy tájékoztató oldalra terelné a böngészőt. Tulajdonképpen, egy szerkesztőt adna hozzá a szabályozatlan online hírfolyamhoz. Jákob Bálint elmondása szerint az Internet korában a társadalmak különösen kitettek a manipulációnak az online felületeken. Az online térben a tartalmak kontextusa állandóan változik; ez egyszerre teszi vonzóvá és veszélyessé, miközben intézményi szinten sajnos következetlenül kezelik az ehhez kapcsolódó kérdéseket. Aggasztó a tendencia, hogy magánkézben lévő cégek cenzúrázhatnak köztisztviselőket. A letiltások a népszerű oldalakon felvetik a szólásszabadsághoz való jog megsértésének lehetőségét. Az etikus vírus egy érdekes kísérlet arra, hogy a design milyen választ adhat egy társadalmi problémára, intézményrendszeren kívül.

Az Equitorn önmagára is próbál reflektálni és állást foglalni a grafikus etikai szerepvállalásával kapcsolatban. Célja nem egy üzenet eladása, hanem inkább a „tudatváltás”, a tudatosság kialakítása a felhasználóknál. Fő célja átértelmezni az egyén kapcsolatát a valósággal. Kiaknázza a tervezőgrafika lehetőségeit, mivel a grafika talán az egyik legfontosabb vizuális eleme a meggyőzésnek, legyen szó reklámról, politikai kampányról vagy közérdekű tartalmakról.

A munkában az a legérdekesebb felvetés, hogy a felhasználó által megtekintett tartalmak kontextusa folyamatosan változik a vírus generálta felületen. Boris Groys is megfogalmazott egy hasonló gondolatot az Internettel kapcsolatban: az Internet egy copy-paste tükörfolyósó, ahol a képek sosem fixek, kontextusok állandóan változik. Egy ilyen térben a múlt és a jelen összemosódik, az idő ellaposodik. Ez különösen veszélyes egy olyan korban, ahol a társadalmi egyenlőtlenségek elhatalmasodnak, az emberek perspektívái beszűkülnek. Egy olyan társadalomban, ahol nincs közös jövőkép, előlépnek a demagógok.  Jákob Bálint munkája a tervezőgrafika eszközeivel próbálja kizökkenteni a felhasználókat a demagógia zajából. Sajnos nincs megválaszolva a kérdés, hogy egy polarizált politikai klímában, ki fogja meghatározni az objektív igazságot.

// /

Jákob Bálint mestermunkája a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem tervezőgrafika MA szakán született. Témavezetője Balla Dóra, szakdolgozati konzulense Tillmann József volt.

Szerző: Krémer Zoltán