„Mindig is hittünk a társulás erejében” – Interjú Kovácsik Bencével


Magas minőségű designba vetett hit és egy kreatív csapat – így is jellemezhetnénk a Faraway Design Studiót, amely hosszú utat járt be megalakulása óta, hogy olyan ügyfelekkel dolgozhasson együtt, mint a Sziget, Red Bull, MOME, Corvinus Egyetem és még sokan mások. Portfóliójuk magabiztosan ível az egyszerűbb logótervektől és ikonoktól, az illusztratív csomagolásokon keresztül a színes arculatokig. A gördülékeny működés titkairól Kovácsik Bencét, a Faraway Design Studio alapítóját és kreatív vezetőjét kérdeztük.


A weboldalatokon látott munkák rendkívül sokszínűek. Hogyan sikerült kialakítanotok ezt a portfóliót?

Ez két fő dolognak köszönhető: a jó csapatnak és az évek során kialakult, átfogó tervezői szemléletnek. A kezdetektől fogva csapatban dolgozunk, mindig is hittünk a társulás erejében… És sosem tudtunk nemet mondani projektre; a velük járó kihívásra, lehetőségekre. Ez egy idő után megkívánta a létszámnövekedést. A csapat kialakításánál törekedtünk a különböző tehetségekkel rendelkező tervezők megtalálására. Van nagyon sajátos világú illusztrátor. Van tipográfiában, layoutok tervezésében és vizuális rendszerekben otthonosan mozgó, illetve a print anyagokon felül az online térben is jártas, progresszívebb tervezőgrafikus. A legizgalmasabb, amikor ezek a tehetségek együtt dolgozhatnak egy projekten. David Ogilvy fogalmazta meg velősen: a jó csapat „legyen olyan, mint egy zenekar, amely képes mindent eljátszani, Palestrinától Jean-Michel Jarre-ig, egyforma virtuozitással.”

És az „átfogó tervezői szemlélet”?

Ez alatt azt értem, hogy az együttműködés tárgya majdnem minden esetben más lesz, mint amivel első körben bekopogtatott hozzánk valaki. Például sok esetben csak logó vagy prezentáció megtervezésével keresnek meg, de a beszélgetés során körvonalazódik, hogy az alapproblémára a megfelelő válasz inkább egy weboldal vagy egy kampány. A legfontosabb a cél megfogalmazása, majd a megfelelő eszköz kiválasztása, amin a szűk csapat mellett szövegíró, stratéga, marketinges, vagy épp motion designer bevonásával dolgozunk.

Hogyan fogtok neki egy-egy projektnek?

Az első lépés, hogy a lehető legjobban megismerjük a márkát, terméket, szolgáltatást, annak célcsoportját és az ügyfél motivációit. Ehhez kutató munka, párbeszéd és a megfelelő kérdések kellenek.

 Képviseltek-e valamilyen stílust, vagy teljesen egyén és projektfüggő, hogy milyen vizuális nyelvet használtok?

Inkább az utóbbi. A projektek egyedi céljai általában más-más stílust kívánnak meg, ugyanakkor törekszünk a sallangmentes, időtálló megoldásokra, és – mivel sokfélék vagyunk – ezt is lehet sokféleképpen csinálni. Talán ez az a szemlélet, amiben hiszünk és mindegyik projektünk gerincét adja: a funkcionalitás egy ideális stílussal párosítva. A projekt legelején megfogalmazunk nagyon tiszta célokat, majd azt szem előtt tartva választunk minden döntési szituációban. Erre jó példa a Sziget fesztivál számára tervezett arculat. Valószínűleg első blikkre nem mondanánk letisztult designnak. Senkinek sem kell bemutatnoma Szigetet, egyértelmű, hogy nem fekete-fehér, teljesen puritán vizualitás passzol hozzá. A számukra tervezett színes, változatos és rengeteg elemből álló arculat minden elemének mégis megvolt a maga feladata, hogy létrejöhessen egy összkép, ami magába foglalja a sokszínűséget és a szeretet forradalmát, de mellette kielégíti a funkcionális követelményeit az egész éves kampánynak.

Melyik munkát, munkákat emelnéd ki, amelyikre a legbüszkébb vagy?

Egyik legfrissebben megvalósult projektünk az Újpest Város Bora címkéjének megtervezése. A megrendelő a negyedik kerület önkormányzata volt. Az évente megrendezett Újpesti Borvíkend egyik visszatérő programjaként kiválasztják az aktuális kiállítók borai közül a következő év Újpest Város Borát, ami egy évig képviseli majd a kerületet különböző hivatalos eseményeken. A projekt izgalma számunkra abban rejlett, hogy nem csak egy évre, hanem hosszú távra kellett tervezni, ugyanis a címkének csak egy része állandó. Minden évben új illusztrációt készítünk, ami reflektál az éppen megszavazott borra, így a kerület tradicionális jellegzetességei és a nyertes pincészet szellemisége egyszerre, egyenlő félként jelennek meg a palackokon.

Mit tanácsolnátok egy pályakezdőnek, aki még laikusként áll a stúdióalapítás gondolata előtt?

Mondjon minden megkeresésre igent és törekedjen a visszatérő ügyfélkör kiépítésére. Ne csak a produktumra, hanem az ügyfélélményre és a folyamat emberi oldalára is figyeljen. Érdemes éles szituációban fejlődni és tanulni, persze megfelelő önreflexióval és alázattal. Legyen bátor kérdezni, kísérletezni és új dolgokat kipróbálni!

// /

Szerző: Urbanovics Eszter