Fiatal felnőtt történetek – Erzsébetváros hat fotós lencséjén keresztül


Mindannyiunk közös élménye a fiatalság. Most, nemrég, egykor. Az első csók, titkos zugok, egy kocsma, az iskola, az otthon kapuja. Életkortól és élethelyzettől függetlenül folyamatosan léteznek emlékeinkben, még akkor is, ha a fizikai síkon már nincsenek. Persze az is lehet, hogy mi magunk, emlékezők írtuk felül, cseréltük újakra a régi emlékeket. És mi marad mindezekből? Hat fotós járta körbe a témát, kiemelt fókuszban a hetedik kerülettel.


2020 őszén a MOME Fotográfia MA szakos hallgatóit az Erzsébetvárosi Önkormányzat közös gondolkodásra hívta a budapesti belvárosba. Hat hallgató öt munkáját egy szakmai zsűri választotta ki, most pedig különböző erzsébetvárosi helyszíneken tekinthetőek meg. Az április 27-én nyíló kiállítássorozat a Budapest Fotófesztivál hivatalos programja.

Novák Doro: Teenage dreams

A Teenage Dreams erzsébetvárosi vendéglátósokkal foglalkozik, akik a munkájukból adódóan örök fiatalságot fogadtak. A képek egy-egy élettörténetet jelenítenek meg. A rövid történetekből kiderülnek, hogy a szereplők milyen életutat jártak be, hogy milyen álmuk van vagy volt a karrierről. A leírásokból megtudhatjuk, hogy a vendéglátás kinek milyen szerepet tölt be az életében, legyen az átmeneti vagy állandó.

Szécsi Noémi és Turi András: Madrich

Erzsébetváros múltja és jelene szorosan összefonódik a magyar zsidóság történetével. Számos család generációk óta ebben a kerületben lakik, tanul, dolgozik; itt élik meg életük legfontosabb pillanatait. Szécsi Noémi és Turi András az elmúlt fél évben egy budapesti zsidó fiatal közösséggel dolgoztak együtt, azon belül is női vezetőkkel, úgynevezett madrichokkal. Sorozatukban azt vizsgálják, hogy miként érzékeltethető a közösségen belüli összetartozás és kötődés.

Idil Emiroglu: Recollected Layers

Lakói és történetei tesznek egy városrészt egyedivé. Idil Emiroglu réteges térkollázsai absztrakt módon mesélnek a képek szereplőinek múltbeli emlékeiről, arról, hogy milyen 1986 óta itt élni, vagy arról, hogy egy huszonhat éves nő hogyan éli meg a világjárványt. A Recollected Layers négy fiatal történeteit bemutatva nyújt változatos képet a belvárosról.

Szepsi-Szűcs Lilla: Lapse

Két művész, két idősík: Pauer Gyula (1941 – 2012) a magyar neoavantgárd képzőművészet egyik kiemelkedő egyénisége és Rabóczky Judit Rita (1979-) kortárs szobrász egyszer találkoztak életükben. A megbecsült művész felkereste műtermében a feltörekvő tehetséget, ahol – kezében Judit női cipőt ábrázoló szobrával – leült egy ütött-kopott sárga fotelbe. Az ütött-kopott sárga szék azóta is Judit műtermében áll. Hogyan hatnak művészgenerációk egymásra? Jelen van-e Judit életében Pauer szellemisége? Hogyan érhet össze metafizikailag az időben egymástól elváló két művész? Rögzítik-e az alkotásra használt terek az alkotóenergiákat? Ezeket a kérdéseket vizsgálja a sorozat.

Taródi-Nagy Konrád Péter: X

A pandémia második hullámát megelőzően a bulinegyedet és annak vendéglátó egységeit meghatározó korlátozásokat léptettek életbe. A növekvő esetszámok miatt bezártak minden éttermet, kocsmát, pihenőt, kulturális központot és mozit. Erzsébetváros, illetve belső-Erzsébetváros életében megjelentek olyan hétköznapi problémák, amik eddig is jelen voltak, de csak most kerültek felszínre.

// /

A kiállítás eseményét INNEN éritek el!

Helyszínek & kiállítók

K6 Galéria, Klauzál tér 6. / Idil Emiroglu
Zsidó Történeti Tár, Csányi utca 5. / Szécsi Noémi és Turi András
Pezsegő Frizzante Bár, Király utca 31. / Novák Dorottya
Designer bolt, Király utca 29. / Taródi-Nagy Konrád Péter
Pauer Gyula egykori műterme, Damjanich u. 32. IV.em 2. / Szepsi-Szűcs Lilla

A kiállítóterek nyitásával minden nap 12 és 18 óra között május 7-ig lesz látogatható a program.

Szerző: designisso