Spaces of Intensity – Monográfia a 3h építészirodáról


A 3h építészirodát 1994-ben alapította Csillag Katalin és Gunther Zsolt, idén május 1-én ünnepelték Budapestre költözésük 15. évfordulóját. Erre az időpontra időzítették eddigi munkásságukat összefoglaló kiadványuk hazai könyvbemutatóját.


Ez az első monográfia kortárs magyar építészirodáról – Makovecz Imrén kívül –, mely külföldi kiadónál jelenik meg, és európai színtéren is értelmez, helyez el egy mai magyar építészirodát. A könyv megvilágítja az építészek gondolkozásmódját, inspirációit és betekintést enged a művek formálásába, új minőségek létrehozásának folyamatába.

A könyv nemcsak az iroda munkáit mutatja be, hanem azt az inspirációs közeget is, amelyben a 3h alkot. A könyv négy fő témára koncentrál, melyek változó súllyal jelennek meg az iroda építészetében: kontextus és tipológia, köztes tér, tér és fény, valamint díszítés.

A Spaces of Intensity kilenc elkészült épületet és öt tervet mutat be, többek között olyan nagyszabású projektek szerepelnek benne, mint a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem épületegyüttese, a bel-budai Geometria irodaépület, a Szegedi Székesegyház elhanyagolt tereinek újragondolása, valamint a fertődi Eszterházy-kastély nyugati szárnyának felújítása. A munkákat elismert építészelméleti szakemberek írásai kísérik, a bevezető esszét például Moravánszky Ákos svájci-magyar építész, a svájci ETH Zürich Építészetelméleti Intézetének professzora írta.

// /

A Birkhäuser kiadó terjesztésében világszerte kapható építészeti könyvesboltokban és az Amazonon; Magyarországon a FUGA, az Írók Boltja, az ISBN Books+Gallery és a MONO art & design üzleteiben.

Fotó: Csillag Katalin | Forrás: sajtóközlemény