El nem mondott történetek – Gajewszky Anna portfóliója


Gajewszky Anna fotói utat mutatnak legbelsőnk felé; nyíltan és kendőzetlenül vállalják az önvizsgálatot. Olyan témák kerülnek terítékre, mint a nőiség és az anyává válás, valamint a generációk egymásmellettisége. Anna főként analóg technikával dolgozik, előreláthatólag idén diplomázik, tagja a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának, legutóbb pedig márciusban állított ki a Fresh Meat c. csoportos kiállításon, amely a Budapest Fotó Fesztivál kiemelt eseménye volt. 


Vénusz nyomában

A Vénusz nyomában egy intim sorozat, amelyben Anna saját testét vizsgálja, és hasonlítja össze az őskori Vénusz ábrázolásokkal. A legelterjedtebb vélemény szerint a női termékenység szimbólumai voltak, mivel azok a testi jellegzetességek kerültek előtérbe, melyek az utódnemzésben és az anyaságban játszanak központi szerepet. A sorozat egy képzeletbeli szül(et)éstörténetként is értelmezhető, melyen keresztül az alkotó eljátszik az anyaság gondolatával.

„Tizennyolc éves voltam, amikor több orvos is közölte velem, hogy gyermeket szülni nehéz lesz számomra. Ez akkoriban egy ijesztő fenyegetésként hatott, nem tudtam vele mit kezdeni. Most, ahogyan egyre közelebb kerülök ahhoz az életszakaszhoz, hogy gyermeket vállaljak, elkezdtem kutatni az ősanya ábrázolásokat a művészetben.”

Nincs még címe

Anna identitásának kialakulását egy szoros női közeg határozta meg, a lánytestvérei, anyukája és a nagymamája is fontos részét képezik az életének. A fotózás hagyományos megközelítése mellett egy számára újfajta technika is megjelent: egy hibásan beállított scannernek köszönhetően a képek színvilága olyanná vált, mint a régi, újraszínezett képeké.

Önarcképek 2

Elköltöztem, magamra főzök, és én döntöm el, mikor fekszem le – összegzi az elmúlt időszakot Anna. Ez a fajta hirtelen jött szabadság valószínűleg nemcsak őt, hanem sok más fiatal felnőttet is vegyes érzésekkel tölt el. Egyszerre okozhat örömöt és káoszt, pláne mostanában… Mi történik akkor, ha ehhez az életszakaszhoz társul egy globális pandémia, melynek következtében a legtöbb időt saját magunkkal töltjük otthon? Az önarcképek ennek az analízisnek az eredményeként születtek.

// /

Gajewszky Anna a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem Fotográfia szakának hallgatója. A projektek témavezetői Fátyol Viola, Máté Gábor & Kudász Gábor Arion voltak.

Szerző: Németh Nikolett