Továbbgondolt modern örökség – A Magyar Pavilon Velencében


Az idei Velencei Építészeti Biennálén Kovács Dániel művészettörténész és a Paradigma Ariadné építésziroda (Csóka Attila Róbert, Molnár Szabolcs, Smiló Dávid) mutatja be Othernity – Modern örökségünk újrakondicionálása című pályaművét a Magyar Pavilonban. A kurátori csapat alapállítása szerint a kelet-európai modern építészeti örökség sokkal több potenciállal bír, mint azt általában gondolnánk, a jelenkor építészeinek pedig  feladata, hogy kiaknázzák ezeket a lehetőségeket.


A Biennálé idei programja a főkurátor, Hashim Sarkis libanoni építész által feltett „Hogyan fogunk együtt élni?” kérdésre reflektál. Hashim Sarkis az egyén, a társadalom és az építészet érzékeny összehangolására ösztönözte a különböző nemzetek művészeit.

Az Othernity csapata 12 építészirodát kért fel a régióból, hogy tervezzenek újra 12  budapesti épületet. Az érdekelte őket, hogy vajon mit lehet kezdeni napjainkban a pusztulófélben lévő modern építészettel, miként lehet ezeket  az épületeket megmenteni, vagy akár mai szempontok alapján újrakondicionálni?

A témafelvetés a kurátorok számára sem teljesen újkeletű: Kovács Dániel és a Paradigma Ariadné építészei néhány éve már dolgoztak együtt a Transmodern Kollektívában, amelyet a Kortárs Építészeti Központ szárnyai alatt alapítottak. A Transmodern keretein belül szerveztek három konferenciát — ebből kettőt Berlinben — nemzetközi előadókkal. A pályázat megtervezése során tehát már egy nagyobb ismeretanyag állt rendelkezésükre.

A téma furcsa kettősségét mutatja, hogy míg a laikusok ideológiai és esztétikai alapon „csúnyának” ítélik meg a szocializmus korából „itt ragadt” modern épületeket, addig az új generáció és a kortárs művészek mindinkább érdeklődéssel fordulnak a korszak építészetéhez.

A kérdéskör mindenképp tisztázatra szorul, mivel számtalan izgalmas építészeti megoldást rejtenek ezek az épületek. Ami a múltban született, ugyanúgy releváns lehet ma is; egy társadalom nem törölheti el a történelmét. Konstruktív megoldásokra van szükség, amelyek közös gondolkodásra ösztönöznek.

A Magyar Pavilon kiállítása két teremből áll: az egyik a LABOR, amely a 12 épület történeti állapotát dokumentálja, a másik a SHOWROOM, amely a 12 kortárs építészeti reflexiót mutatja be. A LABOR-ban lightboxban elhelyezett archív fotók és alaprajzok láthatóak az épületekről, a kiállítótér többi részén pedig személyes tárgyak és dokumentumok segítik érthetőbbé tenni a látogatók számára, hogy milyen társadalmi örökséget képviselnek ezek az épületek. A SHOWROOM-ban a 12 épület átalakítására javasolt tervek és makettek kerültek kiállításra. A tervezett tárgyakon keresztül a résztvevő építészek megmutathatták, hogy milyen új értelmezést képzelnek el a meglévő épületek narratívájaként.

A május 20-ai megnyitót virtuálisan követhettük nyomon:

A kiállítást a Biennále után decemberben a Ludwig Múzeum Budapesten is bemutatja, így azok is megnézhetik majd, akik idén nem jutnak ki Velencébe.

// /

Épület- és kiállításfotók: Dömölky Dániel

A Paradigma Ariadné korábbi “12 fal – Építészet és kortárs ornamentika” projektjéről ITT írtunk. 

Szerző: Darvasi Dominika